f

 

Blogi Lintu

Lähetä tekstejä julkaistavaksi:

anne.sallinen@nokiankaupunki.fi 

                                                                                                                                                                                               Teos: Roosa Rahkonen

                                                                                                                                                                                

Euroopan jätteen vähentämisen viikko

 

Euroopan jätteen vähentämisen viikkoa vietetään jälleen 19. - 27.11.2016

http://ewwr.fi/
Euroopan jätteen vähentämisen viikko on Euroopan yhteinen tempaus materiaalitehokkuuden, kiertotalouden ja luonnonvaroja säästävän arjen puolesta. Suomi on mukana jo seitsemättä kertaa.
Tämän vuoden Euroopan yhteinen teema on pakkausjätteen vähentäminen. Viikon aikana järjestetään esimerkiksi tavaranvaihtotoreja, tempauksia, viestitetään ja kampanjoidaan ruokahävikin vähentämiseksi.

Tässä muutamia esimerkkejä:

Pirkan Opisto järjestää avoimen luennon Lempäälässä
Miten voimme arjen valinnoilla vaikuttaa luonnonvarojen säästämiseen ja jätekuorman pienentämiseen?
ti 22.11.2016 klo 17.30-20.00, Lempostupa, Tampereentie 10 , Lempäälä

Miten voimme omilla valinnoillamme vaikuttaa materiaalitehokkuuteen, kiertotalouteen ja luonnonvaroja säästävään arkeen? Kaatopaikalle päätyvän jätteen vähentäminen, luonnonvarojen säästäminen ja kestävämpi talous ovat vuosi vuodelta tärkeämpiä tavoitteita. Niiden saavuttamiseksi kuulet luennolla muutamia käytännön vinkkejä uudelleen käytöstä, kierrättämisestä ja tavallisista arjen valinnoista. Saat myös ideoita oman tai organisaation kestävän kehityksen toimenpidesitoumuksen tekemiseen. Tervetuloa!

Tavaranvaihtopäivä Tampereella
Lauantaina 19.11. kello 10-14 Moreenian tavaranvaihtopäivässä vaihdetaan leluja ja muita ehjiä, puhtaita ja hajuttomia tavaroita. Lelut ja muuta ehjät, puhtaat ja hajuttomat tavarat vaihtavat omistajaa Moreeniassa. Käynti 2. kerroksen saliin patosillan kautta. Tapahtuman järjestävät Ekokumppanit ja Pirkanmaan Jätehuolto ja se avaa Euroopan jätteen vähentämisen viikon.

Piirun Rakennusosien vaihtopäivä Tampereella 23.11.
Lojuuko nurkissasi vanhoja ikkunoita, peiliovia, helloja, Porin Matteja, uuninluukkuja, salpoja tai muita rakennusosia? Laita tavara kiertoon! Tuo tullessasi turhat osat ja vie mennessäsi tarpeelliset keskiviikkona 23.11. klo 14 – 18. Paikka: Uittajankatu 10, Tampere
Järjestää: Pirkanmaan rakennuskulttuuriyhdistys ry

Tänä vuonna uutta on Fiksu pakkaus -kampanja, johon voivat osallistua ihan kaikki.
Meidät kuluttajat haastetaan miettimään omia kulutustottumuksiamme, välttämään ylipakattuja tuotteita ja jakamaan esimerkkejä fiksuista pakkauksista #fiksupakkaus -tunnisteella sosiaalisessa mediassa. Viimeistään nyt kannattaa tehdä oikeita valintoja. Miten Sinä osallistut kampanjaan? Minä ainakin olen lopettanut kaupan muovikassien ostamisen. Pieneen tilaan mahtuvat kestokassit ovat käytännöllisiä ja hyvännäköisiäkin. Niitä voi käyttää yhä uudelleen ja uudelleen ja pestä tarvittaessa.

Tähteitä nolla! -kampanja haastaa alakoulujen oppilaat vähentämään roskiin menevää ruokaa. Kampanjassa opastetaan lempeästi ottamaan lautaselle vain sen verran kuin aikoo syödä. Samalla muistutetaan, kuinka tärkeä asia ruoka on meille kaikille ja ettei sitä kannata tuhlata heittämällä roskikseen.

Myös tätä, Tähteitä nolla -kampanjaa, voimme jokainen itsekin toteuttaa. Ei vain nyt viikon aikana, vaan ottaa se tavaksi toimia.

Tervetuloa mukaan! Tehdään jälleen yhdessä vähemmällä enemmän!

Kristiina Suojakari
(ympäristöalan asiantuntija, Pirkan Opiston luennoitsija)

 

Terveellinen työ- elämän eri vaiheissa ja reilun kaupan viikko

 

Kestävää kehitystä lokakuun viikolla 43

Joka vuosi lokakuussa viikolla 43 vietetään Euroopan työsuojeluviikkoa
Vuosien 2016–2017 Terveellinen työ -kampanjaa vietetään nimellä ”Terveellinen työ – Elämän eri vaiheissa”, jonka järjestäjä on Euroopan terveys- ja työturvallisuusvirasto (EU-OSHA).

Joka vuosi lokakuussa (viikolla 43) vietettävä Euroopan työsuojeluviikko on jokaisen Terveellinen työ kampanjan kohokohta. Eri puolilla Euroopan unionia ja myös muualla maailmaa järjestetään satoja tapahtumia, joihin on mahdollisuus osallistua. Työterveys ja -turvallisuus ovat niitä asioita, joita meidän pitää jatkuvasti huomioida, ei siis pelkän yhden viikon aikana. Työturvallisuusasioista ei tingitä, ei koskaan. Työterveys ja -turvallisuus ovat yhteinen asia. Hyväksi Sinulle. On hyväksi myös tuottavuudelle.

Onnistunut työterveydestä ja -turvallisuudesta huolehtiminen on hyväksi työntekijöille, liiketoiminnalle, organisaatioille ja koko yhteiskunnalle. Modernin työpaikan paineiden ja vaatimusten keskellä työterveyden ja -turvallisuuden tärkeys saattaa helposti unohtua. Kuten Eurooppa 2020 -strategiassa kuitenkin todetaan, turvallinen ja terveellinen työympäristö on erityisen tärkeää työvoiman potentiaalin ja sitoutuneisuuden sekä yritysten kilpailukyvyn vahvistamiseksi. Tarvitaan hyvät työskentelyolosuhteet, joiden avulla työelämän parempi laatu ja työhyvinvointi voidaan varmistaa. Työn tulee olla turvallista.

Euroopan työterveys- ja työturvallisuusvirasto: Kun terveenä ikääntyminen varmistetaan työssä, työntekijöiden elämä sujuu hyvin, työ sujuu hyvin ja ikääntyminen sujuu hyvin.
https://www.healthy-workplaces.eu/fi

Myös Reilun kaupan viikkoa vietetään joka vuosi lokakuussa viikolla 43
Reilun kaupan järjestelmä on luotu parantamaan kehitysmaiden pienviljelijöiden ja suurtilojen työntekijöiden asemaa kansainvälisessä kaupankäynnissä. Tavoitteena on viljelijöiden ja työntekijöiden turvattu ja kestävä toimeentulo sekä mahdollisuus päättää itse omasta tulevaisuudestaan. Kampanjaviikkoa on vietetty jo yli kymmenen vuotta, joinain vuosina jopa kaksi kertaa. Myös muualla maailmassa vietetään Reilun kaupan viikkoa.
Viikon tarkoituksena on muistuttaa kaikkia suomalaisia Reilun kaupan olemassaolosta ja siitä, miten kukin meistä voi omilla ostosvalinnoillaan vaikuttaa. Vaikutusmahdollisuuksia on olemassa.
Tällä hetkellä Suomessa on saatavilla noin 1700 erilaista Reilu kauppa -sertifioitua tuotetta. Reilun kaupan tuotteita myyvät niin tavalliset ruokakaupat, erikoisliikkeet kuin verkkokaupatkin. Tuotevalikoimaan voit tutustua: http://www.reilukauppa.fi/tuotteet/

Muista turvallisuus ja vaikutusmahdollisuutesi.

Kristiina Suojakari
(ympäristöalan erikoisammattitutkinnon opiskelija, Pirkan Opiston luennoitsija)

Energiansäästöviikko

 

Energiansäästöviikkoa vietetään viikolla 41 eli 10. - 16.10.2016.
Motiva on järjestänyt energiansäästöviikon jo vuodesta 1997. Energiansäästöviikon Motivan nettisivut ja ilmoittautuminen tapahtumiin palvelevat parhaiten kuntia, yrityksiä, oppilaitoksia ja muita yhteisöjä. Jos yhteisösi ei vielä ole mukana, niin vielä ehtii ilmoittautua. Kotitaloudet ovat erityisen tervetulleita viettämään energiansäästöviikkoa Motivan Facebook-palveluun.
Jokainenhan meistä voi viettää omaa energiaviikkoaan, kuukauttaan tai vuottaan. On hyvä muistaa muutamia käytännön vinkkejä energian säästämiseen. Näin energiaa säästyy ”kuin itsestään”:
Sammuta turhat valot. Valitse lamppu ja valaisin käyttötarkoituksen mukaan. Vaihda lamput energiatehokkaiksi ja hanki energiatehokkaita laitteita. Opettele sammuttamaan laite kun et enää tarvitse sitä. Käytä virranhallinta-asetuksia tehokkaasti. Irrota matkapuhelimen laturi pistokkeesta latauksen jälkeen.
Laita vesihana kiinni esim. käsien saippuoinnin ajaksi, hampaiden harjauksen ajaksi. Ota pikaiset suihkut. Vältä kylpyammeen täyttämistä. Huolehdi, että vesihanat ovat kunnossa. Pienikin vesivirta aiheuttaa satojen eurojen vuosittaisien kustannuksen.
Minimoi ruokahävikki. Älä hamstraa tarjouksista. Hanki Sinulle sopivia pakkauskokoja. Vältä kauppaan menoa nälkäisenä. Suunnittele. Ota lautasellesi vain se määrä ruokaa, minkä ajattelet jaksavasi syödä.

Suosi lähellä tuotettuja. Suosi ympäristömerkittyjä tuotteita.

Suosi joukkoliikennettä ja ota hyötyliikunta tavaksi, niin kuntosikin kohenee. Yhdistä automatkoja yhdeksi reissuksi. Käytä kimppakyytiä.

Kierrätä Sinulle tarpeettomat tavarat. Vältä turhan ostamista.

Anna itsellesi jokin energiansäästö lupaus. Haasta vaikka ystäväsikin. On mielenkiintoista sitten verrata miten onnistuitte.

Tämä on tosi mielenkiintoinen energiadieetin tsekkauslista (Motiva): http://www.energiansaastoviikko.fi/…/ekayton_pikadieetti_tu…
Aurinkoisia syyspäiviä toivotellen
Kristiina Suojakari
(ympäristöalan erikoisammattitutkinnon opiskelija, Pirkan Opiston luennoitsija)

Mikä on "aivojen kuntosali"?

Mitä oppiminen on? Mitä muutoksia aivoissa tapahtuu soittaessa ja laulaessa? Miten opettajana auttaisin oppijaa käsityön, musiikin ja taiteen keinoin?

Näitä oppimisen kannalta keskeisiä, samalla mittaamattoman suuria kysymyksiä tulee Pirkan opistolle kanssamme pohtimaan aivotutkija Minna Huotilainen Uppsalan yliopistosta. Minna Huotilainen on noussut lehtien otsikoihin mm. käsitöiden yhteydestä aivojen hyvinvointiin, musiikin stressiä lievittävistä vaikutuksista ja aikuisten värityskirjavillityksestä.


Minna Huotilainen 600px
Minna Huotilainen


Mitä oppiminen on?


Uusin aivotutkimus tuo kiehtovaa, uutta tietoa siitä, mitä oppiminen on. Seuraava kysymys onkin, miten oppimista voidaan edistää?


Tarkastellaanpa asiaa aivojen kannalta. Oppiminen vaatii uuden tiedon omaksumista, taidon harjoittelua ja toiminnallista tekemistä. Aivot tarvitsevat myös aikaa järjestää uusi opittu tieto ja taito aiemmin opittujen yhteyteen aivojen hermosoluverkostossa. “Pois-oppimisen” sijaan tulisikin puhua vanhan tiedon ja uuden opitun tiedon ja taidon yhteen sulauttamisesta ja kokonaiskuvan muodostamisesta. Sulauttaminen tapahtuu paitsi toiminnallisissa tilanteissa myös lepoaikoina ja erityisesti unen aikana.


Mitä ovat oppimisen lukot ja miten ne kierretään?


Käsityön, musiikin ja taiteen käyttäminen oppimisen apuvälineenä ja menetelmänä saa tukea aivotutkimuksen tuloksista. Saman asian käsitteleminen tiedollisin ja taidollisin keinoin on vahvin ja pysyvintä osaamista tuottava menetelmä. Käsityön, musiikin, taiteen ja liikunnan avulla voidaan kiertää oppimisen lukkoja, jotka liittyvät esimerkiksi lukivaikeuteen, oppimisvaikeuksiin, motivaation ongelmiin sekä luovan ajattelun ja ongelmanratkaisun lukkiutumiseen.


Mitä muutoksia aivoissa tapahtuu soittaessa ja laulaessa?


Musiikillisen harjoittelun on osoitettu aivotutkimuksissa saavan aikaan positiivisia muutoksia aivojen rakenteessa ja toiminnassa. Muutokset liittyvät uusien musiikillisten taitojen harjoittelemiseen, kuten soittamiseen ja laulamiseen. Musisointi muuttaa aivojen rakennetta ja toimintaa laajemmin kuin pelkästään musiikkiin liittyen. Samantyyppisiä tuloksia on myös muista taidemuodoista ja liikunnasta. Taito- ja taideaineet näyttäytyvät aivotutkimuksen valossa “aivojen kuntosalina”, paikkana, jossa tietyt harjoitteet vahvistavat oppimisen mekanismeja, jotka ovat sitten käytettävissä “kuntosalin” ulkopuolellakin.


Taito- ja taideaineet eivät siis ole täyteaineita, vaan nykyaikainen tehokkaan oppimisen ja hyvinvoinnin parantamisen menetelmä. Aivojen hyvinvoinnin merkitys korostuu lapsuuden kehitysaskelissa, stressaavassa kouluiässä, opiskellessa, aivoihin vaikuttavien sairauksien yhteydessä sekä ikääntyessä.


Haluatko kuulla lisää aivojen ja oppimisen kiehtovasta maailmasta innostavasti ja käytännönläheisesti, uusimman tutkimustiedon valossa?


Minna Huotilaisen kaikille avoin luento "Avaa aivosi oppimaan musiikin, käsityön ja taiteen keinoin" lauantaina 1.10.2016 klo 10.00-11.30 Pirkan opiston opistoasemalla Nokialla (Nokian valtatie 25). Vapaa pääsy. Ei ennakkoilmoittautumista.


Luennolle voi myös osallistua etänä omalta laitteelta: http://kol.adobeconnect.com/piropverkkoluennot/


Teksti pohjautuu Minna Huotilaisen kirjoitukseen "Aivot ja oppiminen".

Kiehtovan uuden oppimisen terveisin,
Eeva Suutari-Saatsi, koulutussuunnittelija

Ajankohtaista KEKE-asiaa elokuussa

 

Elokuun lopulla tapahtuu

Kesäloma on jo monen kohdalta vietetty ja paluu arkeen on alkanut. Toivotaan kuitenkin, että aurinkoa ja lämpöä vielä riittäisi.
Jo neljättä Suomen luonnon päivää vietetään elokuun viimeisenä lauantaina 27.8.2016. On järjestetty tapahtumia, https://www.luonnonpaivat.fi/haetapahtumia/# joihin voit tutustua. Voit myös ilmoittaa oman tapahtumasi tapahtumakartalle. Osallistu tai lähde yhdessä kaverin tai perheen kanssa luontoon. Patikoikaa, menkää vaikka sieneen tai marjaan. Eväsretki luontoon on kiva kokemus kaikille. Ihaile luonnon kauneutta. Ota valokuvia.

Lauantaina 27.8. vietetään jälleen siivouspäivää. On taas hyvä päivä laittaa itselle tarpeeton tavara kiertoon. Tässä tarkemmin: http://siivouspaiva.com/. Myyntipaikan voi ilmoittaa kirjautumalla sisään karttasivulla http://siivouspaiva.com/fi/users/sign_in ja merkitsemällä paikan karttaan. Paikan ilmoittaminen ei ole pakollista, mikäli kirpputorin pitää kotona tai muussa yksityistilassa, mutta kuitenkin suositeltavaa, jotta ihmiset löytävät paikalle.

Osallistu Hävikkiviikkoon! Kuluttajaliitto järjestää tänä vuonna jo neljättä kertaa valtakunnallisen Hävikkiviikon 29.8. - 4.9.2016. Hävikkiviikko-kampanjan tavoitteena on kannustaa kaikkia ruokahävikin vähentämiseen ja ruuan arvostuksen lisäämiseen. Pelkästään kotitaloudet heittävät syömäkelpoista ruokaa roskiin noin 140 miljoonaa kiloa vuosittain. Tämä on 24kg/hlö. Minkälaisen lupauksen hävikin pienentämiseksi Sinä tekisit?

Elokuisin terveisin,
Kristiina Suojakari
(ympäristöalan erikoisammattitutkinnon opiskelija, Pirkan Opiston luennoitsija)

Kansallinen siivouspäivä lähestyy

 

Muistathan Siivouspäivän 28.5.

Lauantaina 28.5 on hyvä päivä laittaa itselle tarpeeton tavara kiertoon. Antaa sille uuden kodin.
Siivouspäivä on kierrätyksen, vanhojen tavaroiden ystävien ja kaupunkikulttuurin uusi juhlapäivä. Siivouspäivä muuttaa kaupungit isoiksi kirpputoreiksi ja markkinoiksi, joille kuka tahansa voi tuoda ylimääräiset tavaransa myytäväksi tai annettavaksi. Tässä tarkemmin: http://siivouspaiva.com/
Kuka tahansa voi kaupata tavaroitaan kaduilla, pihoilla tai kodeissa ja shoppailla itselleen päivän parhaat löydöt.
Myyntipaikan voi ilmoittaa kirjautumalla sisään karttasivulla http://siivouspaiva.com/fi/users/sign_in
ja merkitsemällä paikan karttaan. Paikan ilmoittaminen ei ole pakollista, mikäli kirpputorin pitää kotona tai muussa yksityistilassa, mutta kuitenkin suositeltavaa, jotta ihmiset löytävät paikalle.

Tapahtumalla ei ole virallista järjestäjää, vaan jokainen osallistuja on oman myyntitapahtumansa järjestäjä. Jokainen on myös vastuussa omien jälkiensä siivoamisesta.
Yksityishenkilöt voivat käyttää Siivouspäivän nimeä ja logoa vapaasti tapahtuman yhteydessä:
http://siivouspaiva.com/info/materiaalit

Keväisin terveisin,
Kristiina Suojakari
(ympäristöalan erikoisammattitutkinnon opiskelija, Pirkan Opiston luennoitsija)

PS: Siivoamista, kierrättämistä, lajittelua tehdään opistossa nyt todella paljon, kun samaan aikaan muutamme pois Kanavan koululta Lempäälässä ja Lauttalan koululta Nokialla. (opiston lisäys Kristiinan tekstiin)

Taidon päivän tempaus Kanavan koululla

 

Taidon päivän tempauksessa Lempäälässä Kanavan koululla oli touhua ja tohinaa.

Yksi päivän aiheista oli tekstiilien kierrätys. Niin lakikin sen sanoo, että tarkoituksena on… vähentää jätteen määrää sekä edistää luonnonvarojen kestävää käyttöä.

Paras jätehän on se syntymätön jäte. Jos jätettä kuitenkin syntyy, niin jätteeksi muuttunut tarpeeton tuote voidaan hyödyntää ja käyttää uudelleen sellaisenaan. Käyttökelpoiset tavarat voi myydä kirpputorilla tai netissä tai antaa ne tutuille, jolloin tuotteet löytävät uuden elämän kierrätyksen sijaan. Hyvin suosittua on lahjoittaa tarpeeton vaate tai kodin tekstiili hyväntekeväisyyteen. Huomioitavaa kuitenkin on se, että tuotteen pitää olla ehjää, puhdasta, siis käyttökelpoista, sellaista minkä voisit antaa ystävällesi.

Jos vaate on jo päässyt kuntonsa puolesta tiensä päähän, on seuraava vaihtoehto jätteen kierrätys. Kierrätyksessä tekstiilit valmistetaan tuotteeksi, materiaaliksi tai aineeksi mm. kemiallisesti uuttamalla uudeksi kuiduksi, mekaanisesti käsittelemällä mm. karstaus, repiminen tai tuunaamalla uudenlaiseksi tuotteeksi.

Suomen ympäristökeskus (SYKE): ”Tekstiilijäte tulisi hyödyntää uusiomateriaaleiksi erityisesti kemiallista kierrätystä lisäämällä. Tehostetun kierrätyksen etuna on neitseellisiin raaka-aineisiin perustuvan tuotantotarpeen väheneminen, mikä vähentää myös ympäristökuormitusta.”

Tällä hetkellä tekstiilijätteen keräys/kierrätys ei ole isossa mittakaavassa valtakunnallisesti mahdollista. Joitakin kokeiluja on jo käynnistetty mm. selluloosaliuos kuidutetaan Valkeakoskella vanhassa viskoositehtaassa. Kuidusta valmistetaan lanka ja langasta materiaali, josta valmistaan uusi Seppälän mallisto.

Sekä Lounais-Suomessa pilotin käynnistivät Lounais-Suomen Jätehuolto, Turun ammattikorkeakoulu, Turun kaupunki, Sitra, Jätelaitosyhdistys ja Ekokem: Vuoden 2016 alusta alkaen kuluttajilla on mahdollisuus tuoda käytöstä poistetut vaatteet ja kodintekstiilit maksutta Lounais-Suomen Jätehuollon jätekeskuksiin ja lajitteluasemille. Käynnistyvässä keräyspilotissa luodaan toimiva poistotekstiilien keräysjärjestelmä ja selvitetään tekstiilien kierrätysmahdollisuudet aina pk-yrityksistä suuren mittaluokan käsittelijöihin.

Texvex poistotekstiilipankit (Texvex Forssa, Texvex Loimaa, Texvex Turku ja Sampola Hämeenlinna) vastaanottavat poistotekstiiliä kuluttajilta, lajittelevat tekstiilin ja myyvät ja luovuttavat sitä eteenpäin. Texvex poistotekstiilipankkeihin saa viedä puhdasta ja kuivaa tekstiiliä, kuten vaatteita, verhoja, pöytäliinoja yms. kodintekstiilejä. Tekstiilissä olevat reiät tai pesussa lähtemättömät tahrat eivät kuitenkaan ole este tekstiilin tuomiselle. Texvexit eivät ota vastaan huonekaluja, patjoja, peittoja, tyynyjä tai mattoja. Tekstiilit hyödynnetään sekä paikallisesti että valtakunnallisesti. Tekstiiliä hyödynnetään sellaisenaan uusiokäytössä tai se kierrätetään esimerkiksi osana vaatetta tai asustetta.

Tässä muutamia mahdollisuuksia Pirkanmaalla:
Tampereella Nextiili -pajalle Nekalaan voi viedä puhtaat ja kuivat vaatteet, liinavaatteet ja muut kodintekstiilit (reiät ja pesussa lähtemättömät tahrat eivät haittaa), ehjät ja siistit laukut, kengät ja käsityötarvikkeet. Nestiili paja vastaanottaa kuluttajilta tekstiileitä ja lajittelee ne laadun mukaan. Osa lahjoitetaan kouluille ja päiväkodeille sekä osa myydään kuluttajille ja ekoyrittäjille.

Lempäälässä Marjamäessä LeVeTeksissä tekstiilejä kerätään ja laitetaan hyötykäyttöön. LeVeTeksiin otetaan vastaan puhtaita, niin ehjiä kuin rikkinäisiä ja kuivia kodintekstiilejä sekä vaatteita, myös langat ja käsityötarvikkeet ovat tervetulleita. Osa palautetaan uudelleenkäyttöön ja osa kierrätetään materiaalina. LeVeTeks antaa materiaalia koulujen ja päiväkotien askartelukäyttöön maksutta. Lisäksi sen tavoitteena on mahdollistaa osaltaan tekstiilialan innovaatioita tarjoamalla materiaalia edelleen sitä jalostaville yrityksille ja yrittäjille. Yksityishenkilöt voivat myös ostaa pajalta poistotekstiilejä kilohinnalla.

Suomen ympäristökeskus (SYKE): ”Sekä uudelleenkäyttö että kierrätys ovat ympäristön kannalta parempia vaihtoehtoja kuin tekstiilin hyödyntäminen energiana. Tekstiilien ja tekstiilijätteen toimittaminen keräykseen tulisi tehdä kuluttajille mahdollisimman helpoksi ja selkeäksi niin, että uudelleenkäyttöön soveltuvat tekstiilit ja tekstiilijäte pidetään erillään.”
Toimenpiteitä, joilla voit vaikuttaa tekstiilijätteen määrään ja niiden aiheuttamaan ympäristökuormitukseen:
• Hanki vaatteita harkiten ja vain tarpeeseen.
• Valitse kestäviä vaatteita.
• Suosi käytettyjä tai kierrätysmateriaaleista valmistettuja vaatteita neitseellisistä materiaaleista valmistettujen vaatteiden sijaan.
• Huolla ja tuunaa vaatteita, niin että ne kestävät pitkään.

Kierrätyksellä on merkitystä
Jokainen pieni teko on tärkeä – myös yhden ihmisen – jotta kierrätys kokonaisuudessaan toimii tehokkaasti ja järkevästi.

Mitä useampi ohjaa itselle tarpeettomat tekstiilit oikein, sitä enemmän saamme hyvää materiaalia talteen. Näin vähenee tarve käyttää täysin uutta materiaalia.
Tekstiilien kierrätyksellä on mahdollista vähentää ympäristövaikutuksia koko tekstiiliketjussa, myös raaka-aineiden tuotannossa.

Kevätterveisin
Kristiina Suojakari
(ympäristöalan erikoisammattitutkinnon opiskelija, Pirkan Opiston luennoitsija)

 

Terveisiä "Kiehtova kierrätys"-kurssilta Lempäälästä

 

KIEHTOVAA KIERRÄTYSTÄ

"Tämä on ihanaa!" - voiko opettaja saada sen mukavampaa palautetta
kurssilaiselta?

Olemme värkänneet vessapaperihylsyistä kransseja ja enkeleitä, maitopurkeista taiteilimme upeita kuusia jouluksi. Mikään materiaali ei ole kierrätyskurssillamme yhdentekevää, poisheitettävää roskaa. Oikein kun kierrätysvaihde pääsee hurjaksi, kaikki ympärillä oleva "roska" muuttuu visioissa potentiaaliseksi työstettäväksi materiaaliksi. Aikansa palvelleet tarjottimet voi maalata tyylikkäiksi liitutauluiksi ja käytöstä poistuneet pellavaliinat voi värjätä ja ommella asuksi.

Olemme myös uppoutuneet farkkujen maailmaan. "Rakensimme" yhteistyössä vanhoista farkuista mm. tunikoita. Todellakin, kutsuisin valmistustekniikkaa rakentamiseksi, sillä ensin sommitellaan useista farkuista ehyttä kyseisen kurssilaisen vartalolle sopivaa pintaa etu-ja takakappaletta varten. Ei ole yhdentekevää, missä kohtaa farkun paksut saumat kohtaavat tai mihin kohtaan sommitellaan hienot takataskut! Sommitellut kappaleet muotoillaan kurssilaisen päälle. Näin muotolaskokset ja saumat asettuvat oikeille paikoille ja tunikan linjat saadaan kohdilleen. Ja eipä sitten enää muuta kuin ompelukone surraamaan ja kohta
pääseekin uusi tunika päällä hurraamaan!

Ympäristöasia jatkuu

 

 

Muistathan lajitella oikein

On todella hienoa havaita, että jätteiden oikeaoppinen lajittelu ja kierrättäminen kiinnostavat. Tietoa asiasta halutaan. Nyt olivat Pirkkalalaiset hakemassa ohjeita ja vinkkejä oikeanlaisesta lajittelusta ja kierrättämisestä. Innostusta löytyy.
Nythän on jo kielletty mm. biojätteen ja tekstiilien vieminen kaatopaikalle. Biojätteen polttamisesta, miten kallista se on, on kirjoiteltu. Mieluumminhan siitä kannattaa tehdä multaa tai tulevaisuudessa biokaasua. Siis lajittelethan sekajätteen ja biojätteen erikseen.
Tekstiilien kierrättäminen ja hyödyntäminen on osoittautunut, ainakin näin alkuvaiheessa, hankalaksi. Hyväkuntoisen, mutta tarpeettoman, vaatteen voi vaikka myydä kirpputorilla, lahjoittaa tai viedä ekopisteiden vaatekeräykseen. Pitää kuitenkin huomioida, että vaatteet pitää olla puhtaita ja ehjiä. Turha laittaa esim. nyppyyntynyttä neuletta. Vaatteiden pitää olla myyntikuntoisia. Tuunaaminenkin on mielenkiintoista. Muutamia tekstiilijätteen vastaanottajia/hyödyntäjiä on Pirkanmaallekin ilmaantunut mm. Nextiili – paja Tampereelle, LeVeTeks Lempäälään. Tässäkin pitää muistaa se, että vaatteet pitää olla puhtaita ja kuivia.
Pakkausjäteasetus on tullut voimaan vuoden 2016 alusta. Puhdas ja kuiva muovipakkausjäte pitää nykyään kerätä erikseen. Tässä lajitteluohjetta:
Kotitalouden tyhjiä, puhtaita ja kuivia muovipakkauksia
• Elintarvikkeiden muoviset pakkaukset mm. voirasiat sekä leikkele-, juusto- ja valmisruokapakkaukset ja jogurttipurkit,
• Muovikassit, -pussit ja -kääreet
• Pesuaine-, shampoo- ja saippuapakkaukset
• Muovipullot, -kanisterit ja -purkit, litistettyinä

Huolellisella lajittelulla on merkitystä. Jokainen pieni teko on tärkeä – myös Sinun – jotta kierrätys kokonaisuudessaan toimii tehokkaasti. Mitä useampi meistä lajittelee jätteet oikein, sitä enemmän saamme materiaalia talteen. Näin vähenee tarve käyttää täysin uutta materiaalia. Vain oikein lajitellut pakkausjätteet (mm. muovi, lasi, metalli, kartonki) voi käyttää materiaalina uusien tuotteiden valmistamiseen.
Kevätterveisin
Kristiina Suojakari
(ympäristöalan erikoisammattitutkinnon opiskelija, Pirkan Opiston luennoitsija)