f

 

Blogi Lintu

Lähetä tekstejä julkaistavaksi:

anne.sallinen@nokiankaupunki.fi 

                                                                                                                                                                                               Teos: Roosa Rahkonen

                                                                                                                                                                                

Energiansäästöviikon vinkkejä

 

Hävikkiviikko ja Energiaviikko tärkeällä asialla
Onnistumisia ja mahdollisuuksia vaikuttaa
Jo viides onnistunut Hävikkiviikko takana

Kansallista hävikkiviikkoa vietettiin jälleen 11. - 17. syyskuuta. Tänä syksynä kampanja keskittyi haastamaan erityisesti kuluttajien omia asenteita ruokahävikkiin ja pohtimaan keinoja ruoan arvostuksen lisäämiseen. Kuluttajaliiton mukaan ruokahävikkiä syntyy eniten kotitalouksissa, joten ratkaisut hävikin vähentämiseksi löytyisivät ennen kaikkea arkipäiväisistä valinnoista. Hävikkiviikon materiaalit opastavat kotitalouksia tähteiden hyödyntämisessä, ruuan oikeanlaisessa säilönnässä ja ruokaostosten suunnittelussa.
Useat yritykset, yhdistykset ja kunnat ovat sitoutuneet taistelemaan ruokahävikkiä vastaan omilla toimenpidesitoumuksillaan. Sitoumus 2050 -sivustolla on syyskuuhun mennessä jaettu lähes 30 ruokahävikin vähentämiseen tähtäävää sitoumusta. Mukana ovat muun muassa S-ryhmä, joka tavoittelee pienentävänsä ruokahävikkiään 15 prosentilla vuoteen 2020 mennessä ja K-ryhmä 10 prosentin tavoitteellaan. Mukana ovat myös mm. Kangasalan kunta, Kotipizza.
Hävikkiruoan hyödyntämisellä voi olla myös merkittävä sosiaalinen vaikutus. Hävikkiruokaa tarjoillaan yhä useammin kuluttajille ja ruoka-avun lisäresurssina. Tämän todistaa mm. Vantaan kaupungin ja seurakuntien Yhteinen pöytä -yhteisöruokailuhanke.
Ruokahävikin vastaiset toimet jatkuvat ympäri vuoden. Liity mukaan tekemällä oma sitoumuksesi henkilökohtaisen ruokahävikin vähentämiseksi osoitteessa sitoumus2050.fi!
Siis anna sitoumus…

Tietopankki sisältää kaikki kestävän kehityksen toimenpidesitoumukset. Palvelussa voit antaa sitoumuksen, kommentoida ja jakaa niitä, haastaa muita mukaan sekä antaa ideoita kestävän kehityksen edistämiseksi. https://sitoumus2050.fi/

Valtiovarainministeri: Kestävä kehitys osaksi talousarviota
19.9 julkaistiin valtion talousarvioesitys ensi vuodelle. Se sisältää hyviä uutisia, sillä talous kasvaa, työllisyys paranee ja velanotto vähenee. Ensimmäistä kertaa budjettikirjassa on tarkastelu kestävän kehityksen toimintaohjelma Agenda2030n huomioimisesta hallinnossa. Laajempi kestävän kehityksen budjetointi aloitetaan vuoden 2019 budjetin yhteydessä
Lähde: otteita Suomen kestävän kehityksen toimikunnan julkaisusta.
Lisää aktiviteetteja ja mahdollisuuksia vaikuttaa

Energiansäästöviikko 9.–15.10.2017
Ilmoita nyt työpaikkasi valtakunnalliselle Energiansäästöviikolle. Viikolla 41 kampanjoidaan järkevän energiankäytön puolesta – tänä vuonna jo kahdettakymmenettä kertaa!
Juhlavuoden teemana on ”Yhdessä energisempi tulevaisuus”
Haastetaan mukaan kaikki Suomen työpaikat, koulut, oppilaitokset, jumppasalit ja kauppakeskukset. Motiva tarjoaa yhteiset askelmerkit ja helpon koreografian, joka yhdistää viettäjät eri puolilla Suomea tai vaikkapa globaalisti.
Energiansäästöviikko – käytetään järkevästi energiaa ja materiaaleja
Energiansäästöviikko pitää ääntä meille kaikille tärkeästä asiasta: kuinka energiaa ja materiaaleja järkevästi käyttämällä vähennämme hiilidioksidipäästöjä ja muita toimintamme ympäristövaikutuksia.
Energiansäästöviikko nostaa puheenaiheeksi suomalaisten energiankäytön ja lukuisat keinot tehostaa energiankulutusta sekä saavuttaa säästöjä niin työpaikoilla ja kouluissa kuin liikenteessä ja kotonakin.

JO 156 YRITYSTÄ JA TYÖYHTEISÖÄ MUKANA
Valtakunnallinen Energiansäästöviikko on myös Suomi 100 -hanke. Yhteinen Suomi – Yhdessä energisempi tulevaisuus.
Ainakin 20 eri tapaa viettää energiansäästöviikkoa:
https://www.youtube.com/watch?v=uC9X1KoICZU
Lataa viikon lukkari
Energiansäästöviikon lukujärjestyksessä on toiminta- ja linkkivinkkejä viikon jokaiselle päivälle. Toteuta viikon kaikki ideat tai poimi vaikka vain yksi.
https://www.motiva.fi/files/13012/Energiansaastoviikon_lukkari_2017.pdf


Kestävät ruokavalinnat
Jokapäiväisellä ruoalla on merkittävä ympäristövaikutus. Työpaikoilla kannattaa kampanjoida myös henkilöstölle vähemmän ympäristöä kuormittavien ruokavalintojen puolesta. Muistuta myös ruokahävikin välttämisestä – jokainen suomalainen kantaa kotoa 5 kassillista alkujaan syömäkelpoista ruokaa roskiin. Ilmastoystävällinen työpaikkalounas tai ruokalan biojätepunnitus ovat helppoja tapoja herätellä.
Vinkkejä ruokahävikin vähentämiseen, reseptihaku ja annoslaskuri: www.saasyödä.fi

Oppilaitokset – Opitaan hauskasti energiasta
Energian ja materiaalien järkevä käyttö sekä niiden merkityksen ymmärtäminen on tärkeä kansalaistaito, joka on hyvä opettaa lapsille jo nuorena. Energia-asiat kuuluvat monipuoliseen perusopetukseen eri oppiaineissa, varsinkin luonnontieteissä.

Opetustyötä helpottamaan on saatavilla useita valmiita materiaaleja, jotka lähestyvät energiantuotantoon ja -käyttöön liittyvää tietoa erilaisia opetusmenetelmiä hyödyntäen. Niistä saat vinkkejä monipuoliseen ja innostavaan energia-asioiden opetukseen.
Lähde: Otteita Motivan julkaisusta

Syysterveisin, Kristiina Suojakari

 

Vinkkejä hävikkiviikolle

 

UUSI LUKUVUOSI ON TAAS ALKANUT JA YHTENÄ ALKUSYKSYN KESTÄVÄN KEHITYKSEN TEEMANA ON ”HÄVIKKIVIIKKO”


Jokavuotinen Hävikkiviikko, jota tänä vuonna vietetään 11. -17.9.2017, haluaa nostaa ruoan arvostusta ja kertoa ruokahävikin vähentämisen tärkeydestä erityisesti meille kuluttajille. Mehän varmaan voimme sopia, että vaikutamme jatkossakin hävikin pienenemiseen, ei ainoastaan tämän viikon aikana.

 
Mitä on ruokahävikki? Ruokahävikki on roskiin päätynyttä ruokaa, jonka syntymistä olisi voitu välttää valmistamalla tai säilyttämällä ruoka toisin.
Ruuan ja ruokaketjun osuus kaiken kulutuksemme ympäristövaikutuksista on noin 40%, joten turhaan tuotettu ruoka kuormittaa talouden lisäksi ympäristöä. Suomalaisen ruokaketjussa tuotetusta ruuasta 10 - 15% eli noin 450 miljoonaa kiloa menee hukkaan.


Mistä hävikki syntyy
Ruokahävikkiä syntyy ruokaketjun kaikissa vaiheissa, mutta kaikkein eniten kotitalouksissa. Jokainen suomalainen heittää keskimäärin 24 kg syömäkelpoista ruokaa pois. Tämä on noin kuusi prosenttia kaikesta kuluttajien ostamasta ruoasta. Tämän määrän on arvioitu tuottavan yhtä paljon hiilidioksidipäästöjä kuin noin 100 000 keskivertohenkilöautoa.


Kotitalouksissa heitetään useimmiten pois:
• leipää Vinkki! Laita osa leivästä pakkaseen tuoreena.
• valmisruokia
• liha- ja kalatuotteita
• tuoreita hedelmiä, vihanneksia, juureksia ja marjoja
• kahvia Yllättävää! Poisheitettävästä kahvipannun pohjalle jääneestä kahvista syntyy nopeasti isokin määrä hävikkiä. Kannattaa satsata hyvälaatuiseen kahvinkeittimeen sekä kahviin. Kahvi maistuu edelleen hyvältä, vaikka se olisi vähän aikaan seisonutkin.
Kotitalouksien ruokahävikkimme johtuu useimmiten suunnittelemattomuudesta, tilanteiden muuttumisesta sekä keittiötaitojen heikkoudesta ja viitseliäisyyden puutteesta. Tähteitä ei osata tai haluta hyödyntää ja parasta ennen -merkintää ei osata erottaa viimeisen käyttöpäivän -merkinnästä. Selkeästi yleisin syy ruuan poisheittämiseen on ruuan pilaantuminen. Myös ruuan jääminen lautastähteeksi, ruuan liiallinen valmistaminen ja haluttomuus syödä samaa ruokaa esim. seuraavan päivänä uudelleen ovat yleisiä syitä. Ruoka on myös saattanut näyttää täysin syömäkelpoiselta, mutta ei olla haluttu ottaa riskiä. Kuluttajien toiveet ja korkeat vaatimukset heijastuvat myös teollisuuden, kaupan ja ravintoloiden hävikkiin.


Tässä meille kymmenen vinkkiä ruokahävikin vähentämiseen:
1. Mieti jo ennakkoon, mitä vanhentuvia ruoka-aineita sinulla on kotona, ja suunnittele ostokset sen mukaan.
2. Ota valokuva jääkaappisi sisällöstä ennen lähtöäsi ruokaostoksille. Näin näet kaupassa mitä tuotteita jääkaapissasi jo on ja vältyt turhilta ostoksilta
3. Pakkauskoon valinnassa on oleellista se, että kaikki pakkauksessa oleva ruoka tulee käytettyä. Pakkausten ympäristövaikutukset ovat pienemmät kuin hukkaan menevän ruoan. Edullinen kilohinta ei merkitse säästöä, jos osa pakkauksesta jää lopulta käyttämättä.
4. Muista, että parasta ennen -merkinnällä tarkoitetaan vähimmäissäilyvyysaikaa, johon saakka elintarvike ainakin säilyttää sille tyypilliset ominaisuudet. Viimeinen käyttöpäivä -merkintä sen sijaan on nimensä mukaisesti päivä, jolloin valmistaja on tarkoittanut tuotteen viimeistään käytettäväksi.
5. Muista aistinvarainen arviointi. Katso ja nuuhki. Jos ruoka ei näytä tai tuoksu pilaantuneelta, eikä viimeinen käyttöpäivä ole mennyt, kokeile maistaa pieni pala. Uskalla luottaa aisteihisi!
6. Jos ruokaa jäi pieni määrä, hyödynnä se osana seuraavan päivän ateriaa. Jos ruokaa jäi isompi satsi, pakasta se ja käytä myöhemmin.
7. Kaikkein nopeimmin pilaantuvat tuoretuotteet kannattaa asetella jääkaapissa samalle hyllylle silmiesi korkeudelle, jotta ne eivät unohdu kaapin perukoille.
8. Ota ruokaa lautasellesi nälän, älä tottumuksen mukaan.
9. Pidä pää kylmänä kaupassa: Osta vain ne tuotteet, jotka tiedät ehtiväsi käyttää ennen niiden pilaantumista
10. Ruokaostoksille ei kannata mennä nälkäisenä, sillä nälkäisenä on helppo sortua tarpeettomiin heräteostoksiin.

Ruoka on liian hyvä ja tärkeä asia hukattavaksi. Onneksi meistä jokainen voi löytää oman tapansa vaikuttaa positiivisesti ruokahävikkiin. Ruokahävikin vähentäminen alkaa omasta ostoskorista, jatkuu jääkaapilla ja näkyy lopulta omassa lompakossa. Kaupan päälle saa hyvän mielen.
Ruokahävikkiä vastaan ei tarvitse taistella otsa hiessä. Jos jokainen kotitalous ostaisi vähän viisaammin, käyttäisi kaappiin vanhenevat tuotteet ja hyödyntäisi ylijäämäruoan, meillä olisi parempi maapallo ja enemmän rahaa käytössämme.

Mitkä ovat sinun vinkkisi? Osallistu keskusteluun sosiaalisen median kanavissa aihetunnisteella #hävikkiviikko tai #ruokahävikki ja kerro omat vinkkisi ruokahävikin vähentämiseksi
Osallistuminen Hävikkiviikkoon on hyvä tapa aloittaa tekemään parempia valintoja osana omaa arkea. Tule mukaan!
Lähde: www.havikkiviikko.fi
Valtakunnallisen Hävikkiviikon järjestäjänä toimii Kuluttaja-lehti.
Tässä mielenkiintoinen video: www.youtube.com/watch?v=VGTPKKOVoz4
Mukana hävikkiviikolla
Kristiina Suojakari