f

 

Blogi Lintu

Lähetä tekstejä julkaistavaksi:

anne.sallinen@nokiankaupunki.fi 

                                                                                                                                                                                               Teos: Roosa Rahkonen

                                                                                                                                                                                

Euroopan jätteen vähentämisen viikko

 

Euroopan jätteen vähentämisen viikkoa vietetään jälleen 19. - 27.11.2016

http://ewwr.fi/
Euroopan jätteen vähentämisen viikko on Euroopan yhteinen tempaus materiaalitehokkuuden, kiertotalouden ja luonnonvaroja säästävän arjen puolesta. Suomi on mukana jo seitsemättä kertaa.
Tämän vuoden Euroopan yhteinen teema on pakkausjätteen vähentäminen. Viikon aikana järjestetään esimerkiksi tavaranvaihtotoreja, tempauksia, viestitetään ja kampanjoidaan ruokahävikin vähentämiseksi.

Tässä muutamia esimerkkejä:

Pirkan Opisto järjestää avoimen luennon Lempäälässä
Miten voimme arjen valinnoilla vaikuttaa luonnonvarojen säästämiseen ja jätekuorman pienentämiseen?
ti 22.11.2016 klo 17.30-20.00, Lempostupa, Tampereentie 10 , Lempäälä

Miten voimme omilla valinnoillamme vaikuttaa materiaalitehokkuuteen, kiertotalouteen ja luonnonvaroja säästävään arkeen? Kaatopaikalle päätyvän jätteen vähentäminen, luonnonvarojen säästäminen ja kestävämpi talous ovat vuosi vuodelta tärkeämpiä tavoitteita. Niiden saavuttamiseksi kuulet luennolla muutamia käytännön vinkkejä uudelleen käytöstä, kierrättämisestä ja tavallisista arjen valinnoista. Saat myös ideoita oman tai organisaation kestävän kehityksen toimenpidesitoumuksen tekemiseen. Tervetuloa!

Tavaranvaihtopäivä Tampereella
Lauantaina 19.11. kello 10-14 Moreenian tavaranvaihtopäivässä vaihdetaan leluja ja muita ehjiä, puhtaita ja hajuttomia tavaroita. Lelut ja muuta ehjät, puhtaat ja hajuttomat tavarat vaihtavat omistajaa Moreeniassa. Käynti 2. kerroksen saliin patosillan kautta. Tapahtuman järjestävät Ekokumppanit ja Pirkanmaan Jätehuolto ja se avaa Euroopan jätteen vähentämisen viikon.

Piirun Rakennusosien vaihtopäivä Tampereella 23.11.
Lojuuko nurkissasi vanhoja ikkunoita, peiliovia, helloja, Porin Matteja, uuninluukkuja, salpoja tai muita rakennusosia? Laita tavara kiertoon! Tuo tullessasi turhat osat ja vie mennessäsi tarpeelliset keskiviikkona 23.11. klo 14 – 18. Paikka: Uittajankatu 10, Tampere
Järjestää: Pirkanmaan rakennuskulttuuriyhdistys ry

Tänä vuonna uutta on Fiksu pakkaus -kampanja, johon voivat osallistua ihan kaikki.
Meidät kuluttajat haastetaan miettimään omia kulutustottumuksiamme, välttämään ylipakattuja tuotteita ja jakamaan esimerkkejä fiksuista pakkauksista #fiksupakkaus -tunnisteella sosiaalisessa mediassa. Viimeistään nyt kannattaa tehdä oikeita valintoja. Miten Sinä osallistut kampanjaan? Minä ainakin olen lopettanut kaupan muovikassien ostamisen. Pieneen tilaan mahtuvat kestokassit ovat käytännöllisiä ja hyvännäköisiäkin. Niitä voi käyttää yhä uudelleen ja uudelleen ja pestä tarvittaessa.

Tähteitä nolla! -kampanja haastaa alakoulujen oppilaat vähentämään roskiin menevää ruokaa. Kampanjassa opastetaan lempeästi ottamaan lautaselle vain sen verran kuin aikoo syödä. Samalla muistutetaan, kuinka tärkeä asia ruoka on meille kaikille ja ettei sitä kannata tuhlata heittämällä roskikseen.

Myös tätä, Tähteitä nolla -kampanjaa, voimme jokainen itsekin toteuttaa. Ei vain nyt viikon aikana, vaan ottaa se tavaksi toimia.

Tervetuloa mukaan! Tehdään jälleen yhdessä vähemmällä enemmän!

Kristiina Suojakari
(ympäristöalan asiantuntija, Pirkan Opiston luennoitsija)