f

 

Blogi Lintu

Lähetä tekstejä julkaistavaksi:

anne.sallinen@nokiankaupunki.fi 

                                                                                                                                                                                               Teos: Roosa Rahkonen

                                                                                                                                                                                

Terveellinen työ- elämän eri vaiheissa ja reilun kaupan viikko

 

Kestävää kehitystä lokakuun viikolla 43

Joka vuosi lokakuussa viikolla 43 vietetään Euroopan työsuojeluviikkoa
Vuosien 2016–2017 Terveellinen työ -kampanjaa vietetään nimellä ”Terveellinen työ – Elämän eri vaiheissa”, jonka järjestäjä on Euroopan terveys- ja työturvallisuusvirasto (EU-OSHA).

Joka vuosi lokakuussa (viikolla 43) vietettävä Euroopan työsuojeluviikko on jokaisen Terveellinen työ kampanjan kohokohta. Eri puolilla Euroopan unionia ja myös muualla maailmaa järjestetään satoja tapahtumia, joihin on mahdollisuus osallistua. Työterveys ja -turvallisuus ovat niitä asioita, joita meidän pitää jatkuvasti huomioida, ei siis pelkän yhden viikon aikana. Työturvallisuusasioista ei tingitä, ei koskaan. Työterveys ja -turvallisuus ovat yhteinen asia. Hyväksi Sinulle. On hyväksi myös tuottavuudelle.

Onnistunut työterveydestä ja -turvallisuudesta huolehtiminen on hyväksi työntekijöille, liiketoiminnalle, organisaatioille ja koko yhteiskunnalle. Modernin työpaikan paineiden ja vaatimusten keskellä työterveyden ja -turvallisuuden tärkeys saattaa helposti unohtua. Kuten Eurooppa 2020 -strategiassa kuitenkin todetaan, turvallinen ja terveellinen työympäristö on erityisen tärkeää työvoiman potentiaalin ja sitoutuneisuuden sekä yritysten kilpailukyvyn vahvistamiseksi. Tarvitaan hyvät työskentelyolosuhteet, joiden avulla työelämän parempi laatu ja työhyvinvointi voidaan varmistaa. Työn tulee olla turvallista.

Euroopan työterveys- ja työturvallisuusvirasto: Kun terveenä ikääntyminen varmistetaan työssä, työntekijöiden elämä sujuu hyvin, työ sujuu hyvin ja ikääntyminen sujuu hyvin.
https://www.healthy-workplaces.eu/fi

Myös Reilun kaupan viikkoa vietetään joka vuosi lokakuussa viikolla 43
Reilun kaupan järjestelmä on luotu parantamaan kehitysmaiden pienviljelijöiden ja suurtilojen työntekijöiden asemaa kansainvälisessä kaupankäynnissä. Tavoitteena on viljelijöiden ja työntekijöiden turvattu ja kestävä toimeentulo sekä mahdollisuus päättää itse omasta tulevaisuudestaan. Kampanjaviikkoa on vietetty jo yli kymmenen vuotta, joinain vuosina jopa kaksi kertaa. Myös muualla maailmassa vietetään Reilun kaupan viikkoa.
Viikon tarkoituksena on muistuttaa kaikkia suomalaisia Reilun kaupan olemassaolosta ja siitä, miten kukin meistä voi omilla ostosvalinnoillaan vaikuttaa. Vaikutusmahdollisuuksia on olemassa.
Tällä hetkellä Suomessa on saatavilla noin 1700 erilaista Reilu kauppa -sertifioitua tuotetta. Reilun kaupan tuotteita myyvät niin tavalliset ruokakaupat, erikoisliikkeet kuin verkkokaupatkin. Tuotevalikoimaan voit tutustua: http://www.reilukauppa.fi/tuotteet/

Muista turvallisuus ja vaikutusmahdollisuutesi.

Kristiina Suojakari
(ympäristöalan erikoisammattitutkinnon opiskelija, Pirkan Opiston luennoitsija)

Energiansäästöviikko

 

Energiansäästöviikkoa vietetään viikolla 41 eli 10. - 16.10.2016.
Motiva on järjestänyt energiansäästöviikon jo vuodesta 1997. Energiansäästöviikon Motivan nettisivut ja ilmoittautuminen tapahtumiin palvelevat parhaiten kuntia, yrityksiä, oppilaitoksia ja muita yhteisöjä. Jos yhteisösi ei vielä ole mukana, niin vielä ehtii ilmoittautua. Kotitaloudet ovat erityisen tervetulleita viettämään energiansäästöviikkoa Motivan Facebook-palveluun.
Jokainenhan meistä voi viettää omaa energiaviikkoaan, kuukauttaan tai vuottaan. On hyvä muistaa muutamia käytännön vinkkejä energian säästämiseen. Näin energiaa säästyy ”kuin itsestään”:
Sammuta turhat valot. Valitse lamppu ja valaisin käyttötarkoituksen mukaan. Vaihda lamput energiatehokkaiksi ja hanki energiatehokkaita laitteita. Opettele sammuttamaan laite kun et enää tarvitse sitä. Käytä virranhallinta-asetuksia tehokkaasti. Irrota matkapuhelimen laturi pistokkeesta latauksen jälkeen.
Laita vesihana kiinni esim. käsien saippuoinnin ajaksi, hampaiden harjauksen ajaksi. Ota pikaiset suihkut. Vältä kylpyammeen täyttämistä. Huolehdi, että vesihanat ovat kunnossa. Pienikin vesivirta aiheuttaa satojen eurojen vuosittaisien kustannuksen.
Minimoi ruokahävikki. Älä hamstraa tarjouksista. Hanki Sinulle sopivia pakkauskokoja. Vältä kauppaan menoa nälkäisenä. Suunnittele. Ota lautasellesi vain se määrä ruokaa, minkä ajattelet jaksavasi syödä.

Suosi lähellä tuotettuja. Suosi ympäristömerkittyjä tuotteita.

Suosi joukkoliikennettä ja ota hyötyliikunta tavaksi, niin kuntosikin kohenee. Yhdistä automatkoja yhdeksi reissuksi. Käytä kimppakyytiä.

Kierrätä Sinulle tarpeettomat tavarat. Vältä turhan ostamista.

Anna itsellesi jokin energiansäästö lupaus. Haasta vaikka ystäväsikin. On mielenkiintoista sitten verrata miten onnistuitte.

Tämä on tosi mielenkiintoinen energiadieetin tsekkauslista (Motiva): http://www.energiansaastoviikko.fi/…/ekayton_pikadieetti_tu…
Aurinkoisia syyspäiviä toivotellen
Kristiina Suojakari
(ympäristöalan erikoisammattitutkinnon opiskelija, Pirkan Opiston luennoitsija)