f

 

Blogi Lintu

Lähetä tekstejä julkaistavaksi:

anne.sallinen@nokiankaupunki.fi 

                                                                                                                                                                                               Teos: Roosa Rahkonen

                                                                                                                                                                                

Mikä on "aivojen kuntosali"?

Mitä oppiminen on? Mitä muutoksia aivoissa tapahtuu soittaessa ja laulaessa? Miten opettajana auttaisin oppijaa käsityön, musiikin ja taiteen keinoin?

Näitä oppimisen kannalta keskeisiä, samalla mittaamattoman suuria kysymyksiä tulee Pirkan opistolle kanssamme pohtimaan aivotutkija Minna Huotilainen Uppsalan yliopistosta. Minna Huotilainen on noussut lehtien otsikoihin mm. käsitöiden yhteydestä aivojen hyvinvointiin, musiikin stressiä lievittävistä vaikutuksista ja aikuisten värityskirjavillityksestä.


Minna Huotilainen 600px
Minna Huotilainen


Mitä oppiminen on?


Uusin aivotutkimus tuo kiehtovaa, uutta tietoa siitä, mitä oppiminen on. Seuraava kysymys onkin, miten oppimista voidaan edistää?


Tarkastellaanpa asiaa aivojen kannalta. Oppiminen vaatii uuden tiedon omaksumista, taidon harjoittelua ja toiminnallista tekemistä. Aivot tarvitsevat myös aikaa järjestää uusi opittu tieto ja taito aiemmin opittujen yhteyteen aivojen hermosoluverkostossa. “Pois-oppimisen” sijaan tulisikin puhua vanhan tiedon ja uuden opitun tiedon ja taidon yhteen sulauttamisesta ja kokonaiskuvan muodostamisesta. Sulauttaminen tapahtuu paitsi toiminnallisissa tilanteissa myös lepoaikoina ja erityisesti unen aikana.


Mitä ovat oppimisen lukot ja miten ne kierretään?


Käsityön, musiikin ja taiteen käyttäminen oppimisen apuvälineenä ja menetelmänä saa tukea aivotutkimuksen tuloksista. Saman asian käsitteleminen tiedollisin ja taidollisin keinoin on vahvin ja pysyvintä osaamista tuottava menetelmä. Käsityön, musiikin, taiteen ja liikunnan avulla voidaan kiertää oppimisen lukkoja, jotka liittyvät esimerkiksi lukivaikeuteen, oppimisvaikeuksiin, motivaation ongelmiin sekä luovan ajattelun ja ongelmanratkaisun lukkiutumiseen.


Mitä muutoksia aivoissa tapahtuu soittaessa ja laulaessa?


Musiikillisen harjoittelun on osoitettu aivotutkimuksissa saavan aikaan positiivisia muutoksia aivojen rakenteessa ja toiminnassa. Muutokset liittyvät uusien musiikillisten taitojen harjoittelemiseen, kuten soittamiseen ja laulamiseen. Musisointi muuttaa aivojen rakennetta ja toimintaa laajemmin kuin pelkästään musiikkiin liittyen. Samantyyppisiä tuloksia on myös muista taidemuodoista ja liikunnasta. Taito- ja taideaineet näyttäytyvät aivotutkimuksen valossa “aivojen kuntosalina”, paikkana, jossa tietyt harjoitteet vahvistavat oppimisen mekanismeja, jotka ovat sitten käytettävissä “kuntosalin” ulkopuolellakin.


Taito- ja taideaineet eivät siis ole täyteaineita, vaan nykyaikainen tehokkaan oppimisen ja hyvinvoinnin parantamisen menetelmä. Aivojen hyvinvoinnin merkitys korostuu lapsuuden kehitysaskelissa, stressaavassa kouluiässä, opiskellessa, aivoihin vaikuttavien sairauksien yhteydessä sekä ikääntyessä.


Haluatko kuulla lisää aivojen ja oppimisen kiehtovasta maailmasta innostavasti ja käytännönläheisesti, uusimman tutkimustiedon valossa?


Minna Huotilaisen kaikille avoin luento "Avaa aivosi oppimaan musiikin, käsityön ja taiteen keinoin" lauantaina 1.10.2016 klo 10.00-11.30 Pirkan opiston opistoasemalla Nokialla (Nokian valtatie 25). Vapaa pääsy. Ei ennakkoilmoittautumista.


Luennolle voi myös osallistua etänä omalta laitteelta: http://kol.adobeconnect.com/piropverkkoluennot/


Teksti pohjautuu Minna Huotilaisen kirjoitukseen "Aivot ja oppiminen".

Kiehtovan uuden oppimisen terveisin,
Eeva Suutari-Saatsi, koulutussuunnittelija

Ajankohtaista KEKE-asiaa elokuussa

 

Elokuun lopulla tapahtuu

Kesäloma on jo monen kohdalta vietetty ja paluu arkeen on alkanut. Toivotaan kuitenkin, että aurinkoa ja lämpöä vielä riittäisi.
Jo neljättä Suomen luonnon päivää vietetään elokuun viimeisenä lauantaina 27.8.2016. On järjestetty tapahtumia, https://www.luonnonpaivat.fi/haetapahtumia/# joihin voit tutustua. Voit myös ilmoittaa oman tapahtumasi tapahtumakartalle. Osallistu tai lähde yhdessä kaverin tai perheen kanssa luontoon. Patikoikaa, menkää vaikka sieneen tai marjaan. Eväsretki luontoon on kiva kokemus kaikille. Ihaile luonnon kauneutta. Ota valokuvia.

Lauantaina 27.8. vietetään jälleen siivouspäivää. On taas hyvä päivä laittaa itselle tarpeeton tavara kiertoon. Tässä tarkemmin: http://siivouspaiva.com/. Myyntipaikan voi ilmoittaa kirjautumalla sisään karttasivulla http://siivouspaiva.com/fi/users/sign_in ja merkitsemällä paikan karttaan. Paikan ilmoittaminen ei ole pakollista, mikäli kirpputorin pitää kotona tai muussa yksityistilassa, mutta kuitenkin suositeltavaa, jotta ihmiset löytävät paikalle.

Osallistu Hävikkiviikkoon! Kuluttajaliitto järjestää tänä vuonna jo neljättä kertaa valtakunnallisen Hävikkiviikon 29.8. - 4.9.2016. Hävikkiviikko-kampanjan tavoitteena on kannustaa kaikkia ruokahävikin vähentämiseen ja ruuan arvostuksen lisäämiseen. Pelkästään kotitaloudet heittävät syömäkelpoista ruokaa roskiin noin 140 miljoonaa kiloa vuosittain. Tämä on 24kg/hlö. Minkälaisen lupauksen hävikin pienentämiseksi Sinä tekisit?

Elokuisin terveisin,
Kristiina Suojakari
(ympäristöalan erikoisammattitutkinnon opiskelija, Pirkan Opiston luennoitsija)