f

 

Blogi Lintu

Lähetä tekstejä julkaistavaksi:

anne.sallinen@nokiankaupunki.fi 

                                                                                                                                                                                               Teos: Roosa Rahkonen

                                                                                                                                                                                

Taidon päivän tempaus Kanavan koululla

 

Taidon päivän tempauksessa Lempäälässä Kanavan koululla oli touhua ja tohinaa.

Yksi päivän aiheista oli tekstiilien kierrätys. Niin lakikin sen sanoo, että tarkoituksena on… vähentää jätteen määrää sekä edistää luonnonvarojen kestävää käyttöä.

Paras jätehän on se syntymätön jäte. Jos jätettä kuitenkin syntyy, niin jätteeksi muuttunut tarpeeton tuote voidaan hyödyntää ja käyttää uudelleen sellaisenaan. Käyttökelpoiset tavarat voi myydä kirpputorilla tai netissä tai antaa ne tutuille, jolloin tuotteet löytävät uuden elämän kierrätyksen sijaan. Hyvin suosittua on lahjoittaa tarpeeton vaate tai kodin tekstiili hyväntekeväisyyteen. Huomioitavaa kuitenkin on se, että tuotteen pitää olla ehjää, puhdasta, siis käyttökelpoista, sellaista minkä voisit antaa ystävällesi.

Jos vaate on jo päässyt kuntonsa puolesta tiensä päähän, on seuraava vaihtoehto jätteen kierrätys. Kierrätyksessä tekstiilit valmistetaan tuotteeksi, materiaaliksi tai aineeksi mm. kemiallisesti uuttamalla uudeksi kuiduksi, mekaanisesti käsittelemällä mm. karstaus, repiminen tai tuunaamalla uudenlaiseksi tuotteeksi.

Suomen ympäristökeskus (SYKE): ”Tekstiilijäte tulisi hyödyntää uusiomateriaaleiksi erityisesti kemiallista kierrätystä lisäämällä. Tehostetun kierrätyksen etuna on neitseellisiin raaka-aineisiin perustuvan tuotantotarpeen väheneminen, mikä vähentää myös ympäristökuormitusta.”

Tällä hetkellä tekstiilijätteen keräys/kierrätys ei ole isossa mittakaavassa valtakunnallisesti mahdollista. Joitakin kokeiluja on jo käynnistetty mm. selluloosaliuos kuidutetaan Valkeakoskella vanhassa viskoositehtaassa. Kuidusta valmistetaan lanka ja langasta materiaali, josta valmistaan uusi Seppälän mallisto.

Sekä Lounais-Suomessa pilotin käynnistivät Lounais-Suomen Jätehuolto, Turun ammattikorkeakoulu, Turun kaupunki, Sitra, Jätelaitosyhdistys ja Ekokem: Vuoden 2016 alusta alkaen kuluttajilla on mahdollisuus tuoda käytöstä poistetut vaatteet ja kodintekstiilit maksutta Lounais-Suomen Jätehuollon jätekeskuksiin ja lajitteluasemille. Käynnistyvässä keräyspilotissa luodaan toimiva poistotekstiilien keräysjärjestelmä ja selvitetään tekstiilien kierrätysmahdollisuudet aina pk-yrityksistä suuren mittaluokan käsittelijöihin.

Texvex poistotekstiilipankit (Texvex Forssa, Texvex Loimaa, Texvex Turku ja Sampola Hämeenlinna) vastaanottavat poistotekstiiliä kuluttajilta, lajittelevat tekstiilin ja myyvät ja luovuttavat sitä eteenpäin. Texvex poistotekstiilipankkeihin saa viedä puhdasta ja kuivaa tekstiiliä, kuten vaatteita, verhoja, pöytäliinoja yms. kodintekstiilejä. Tekstiilissä olevat reiät tai pesussa lähtemättömät tahrat eivät kuitenkaan ole este tekstiilin tuomiselle. Texvexit eivät ota vastaan huonekaluja, patjoja, peittoja, tyynyjä tai mattoja. Tekstiilit hyödynnetään sekä paikallisesti että valtakunnallisesti. Tekstiiliä hyödynnetään sellaisenaan uusiokäytössä tai se kierrätetään esimerkiksi osana vaatetta tai asustetta.

Tässä muutamia mahdollisuuksia Pirkanmaalla:
Tampereella Nextiili -pajalle Nekalaan voi viedä puhtaat ja kuivat vaatteet, liinavaatteet ja muut kodintekstiilit (reiät ja pesussa lähtemättömät tahrat eivät haittaa), ehjät ja siistit laukut, kengät ja käsityötarvikkeet. Nestiili paja vastaanottaa kuluttajilta tekstiileitä ja lajittelee ne laadun mukaan. Osa lahjoitetaan kouluille ja päiväkodeille sekä osa myydään kuluttajille ja ekoyrittäjille.

Lempäälässä Marjamäessä LeVeTeksissä tekstiilejä kerätään ja laitetaan hyötykäyttöön. LeVeTeksiin otetaan vastaan puhtaita, niin ehjiä kuin rikkinäisiä ja kuivia kodintekstiilejä sekä vaatteita, myös langat ja käsityötarvikkeet ovat tervetulleita. Osa palautetaan uudelleenkäyttöön ja osa kierrätetään materiaalina. LeVeTeks antaa materiaalia koulujen ja päiväkotien askartelukäyttöön maksutta. Lisäksi sen tavoitteena on mahdollistaa osaltaan tekstiilialan innovaatioita tarjoamalla materiaalia edelleen sitä jalostaville yrityksille ja yrittäjille. Yksityishenkilöt voivat myös ostaa pajalta poistotekstiilejä kilohinnalla.

Suomen ympäristökeskus (SYKE): ”Sekä uudelleenkäyttö että kierrätys ovat ympäristön kannalta parempia vaihtoehtoja kuin tekstiilin hyödyntäminen energiana. Tekstiilien ja tekstiilijätteen toimittaminen keräykseen tulisi tehdä kuluttajille mahdollisimman helpoksi ja selkeäksi niin, että uudelleenkäyttöön soveltuvat tekstiilit ja tekstiilijäte pidetään erillään.”
Toimenpiteitä, joilla voit vaikuttaa tekstiilijätteen määrään ja niiden aiheuttamaan ympäristökuormitukseen:
• Hanki vaatteita harkiten ja vain tarpeeseen.
• Valitse kestäviä vaatteita.
• Suosi käytettyjä tai kierrätysmateriaaleista valmistettuja vaatteita neitseellisistä materiaaleista valmistettujen vaatteiden sijaan.
• Huolla ja tuunaa vaatteita, niin että ne kestävät pitkään.

Kierrätyksellä on merkitystä
Jokainen pieni teko on tärkeä – myös yhden ihmisen – jotta kierrätys kokonaisuudessaan toimii tehokkaasti ja järkevästi.

Mitä useampi ohjaa itselle tarpeettomat tekstiilit oikein, sitä enemmän saamme hyvää materiaalia talteen. Näin vähenee tarve käyttää täysin uutta materiaalia.
Tekstiilien kierrätyksellä on mahdollista vähentää ympäristövaikutuksia koko tekstiiliketjussa, myös raaka-aineiden tuotannossa.

Kevätterveisin
Kristiina Suojakari
(ympäristöalan erikoisammattitutkinnon opiskelija, Pirkan Opiston luennoitsija)