f

 

Blogi Lintu

Lähetä tekstejä julkaistavaksi:

anne.sallinen@nokiankaupunki.fi 

                                                                                                                                                                                               Teos: Roosa Rahkonen

                                                                                                                                                                                

Ympäristöasia jatkuu

 

 

Muistathan lajitella oikein

On todella hienoa havaita, että jätteiden oikeaoppinen lajittelu ja kierrättäminen kiinnostavat. Tietoa asiasta halutaan. Nyt olivat Pirkkalalaiset hakemassa ohjeita ja vinkkejä oikeanlaisesta lajittelusta ja kierrättämisestä. Innostusta löytyy.
Nythän on jo kielletty mm. biojätteen ja tekstiilien vieminen kaatopaikalle. Biojätteen polttamisesta, miten kallista se on, on kirjoiteltu. Mieluumminhan siitä kannattaa tehdä multaa tai tulevaisuudessa biokaasua. Siis lajittelethan sekajätteen ja biojätteen erikseen.
Tekstiilien kierrättäminen ja hyödyntäminen on osoittautunut, ainakin näin alkuvaiheessa, hankalaksi. Hyväkuntoisen, mutta tarpeettoman, vaatteen voi vaikka myydä kirpputorilla, lahjoittaa tai viedä ekopisteiden vaatekeräykseen. Pitää kuitenkin huomioida, että vaatteet pitää olla puhtaita ja ehjiä. Turha laittaa esim. nyppyyntynyttä neuletta. Vaatteiden pitää olla myyntikuntoisia. Tuunaaminenkin on mielenkiintoista. Muutamia tekstiilijätteen vastaanottajia/hyödyntäjiä on Pirkanmaallekin ilmaantunut mm. Nextiili – paja Tampereelle, LeVeTeks Lempäälään. Tässäkin pitää muistaa se, että vaatteet pitää olla puhtaita ja kuivia.
Pakkausjäteasetus on tullut voimaan vuoden 2016 alusta. Puhdas ja kuiva muovipakkausjäte pitää nykyään kerätä erikseen. Tässä lajitteluohjetta:
Kotitalouden tyhjiä, puhtaita ja kuivia muovipakkauksia
• Elintarvikkeiden muoviset pakkaukset mm. voirasiat sekä leikkele-, juusto- ja valmisruokapakkaukset ja jogurttipurkit,
• Muovikassit, -pussit ja -kääreet
• Pesuaine-, shampoo- ja saippuapakkaukset
• Muovipullot, -kanisterit ja -purkit, litistettyinä

Huolellisella lajittelulla on merkitystä. Jokainen pieni teko on tärkeä – myös Sinun – jotta kierrätys kokonaisuudessaan toimii tehokkaasti. Mitä useampi meistä lajittelee jätteet oikein, sitä enemmän saamme materiaalia talteen. Näin vähenee tarve käyttää täysin uutta materiaalia. Vain oikein lajitellut pakkausjätteet (mm. muovi, lasi, metalli, kartonki) voi käyttää materiaalina uusien tuotteiden valmistamiseen.
Kevätterveisin
Kristiina Suojakari
(ympäristöalan erikoisammattitutkinnon opiskelija, Pirkan Opiston luennoitsija)