f

 

Blogi Lintu

Lähetä tekstejä julkaistavaksi:

anne.sallinen@nokiankaupunki.fi 

                                                                                                                                                                                               Teos: Roosa Rahkonen

                                                                                                                                                                                

Ympäristöasiaa

 

Ympäristö ja siitä huolehtiminen kiinnostavat


Pidin luennon jätteiden lajittelusta Nokian Kerholassa sekä Lempäälän Kanavan koululla. Teemana olivat jätehuoltomääräykset sekä oikeaoppinen lajittelu höystettynä käytännön nikseillä jätekuorman vähentämiseen. Osallistujia oli yllättävän paljon. Syntyi paljon keskustelua ja kokemusten vaihtoa.
Erityisesti jätteiden lajittelu, kierrätys ja hyödyntäminen kiinnostivat. Biojätteen sekä tekstiilijätteen kaatopaikkakielto puhutti. Kysymyksiä tuli myös uudesta pakkausasetuksesta, mikä astuu voimaan vuoden 2016 alusta. Sen mukaanhan puhdas ja kuiva muovipakkausjäte pitää jatkossa kerätä erikseen. Sähkö- ja elektroniikkaromun eli SER :in vastaanotto tuntui joistakin hieman vieraalta. Vastaanottopisteitähän on, mutta eivät aina kovin helposti löydettävissä. Erityyppisten lamppujen lajittelu koettiin vaikeaksi. Käytössä on loisteputkia, energiansäästölamppuja, ledejä ja vielä hehkulamppujakin. Osa on vieläpä vaarallista jätettä.
Jokapäiväistä ympäristönsuojelutoimintaa tehdään kotona, työpaikoilla, kouluissa päivittäin niin paljon, että usein työtä ei edes mielletä ympäristönsuojelutyöksi. Jätteiden oikeanlainen lajittelu on juuri sitä.
Ensisijaisesti on kyllä vähennettävä syntyvän jätteen määrää. Euroopan jätteen vähentämisen viikkoa vietetään jälleen syksyllä 21.–29.11.2015.
Oli hienoa havaita, että asia kiinnostaa ja tietoa halutaan. Tunnetaan vastuumme.

Syysterveisin,
Kristiina Suojakari
(ympäristöalan erikoisammattitutkinnon opiskelija, Pirkan Opiston luennoitsija)