f

 

Blogi Lintu

Lähetä tekstejä julkaistavaksi:

anne.sallinen@nokiankaupunki.fi 

                                                                                                                                                                                               Teos: Roosa Rahkonen

                                                                                                                                                                                

Vain muutaman euron tähden

Monet vanhemman polven opistoaktiivit muistelevat kaiholla aikoja, jolloin kansalaisopistoon pääsi ilmaiseksi tai vain muutaman markan lukukausimaksulla. Noina vapaan sivistystyön kultaisina vuosina opistoliikkeellä oli kansallinen sivistystehtävä erityisesti suomalaisten kielitaidon ja yleissivistyksen kehittäjänä sekä tasa-arvon edistäjänä. Opintopiiri-sanalla oli lähes maaginen kaiku väestön keskuudessa ja kurssipaikan metsästyksestä tuli oma rituaalinsa pitkine jonotuksineen.

Opistotyön tenho ei vuosien varrella ole kadonnut mihinkään ja kansalaisopistoissa opiskelee edelleen noin puoli miljoonaa kansalaista vuosittain. Myös Pirkan opiston toiminta-alueella kurssit ovat seutukunnan asukkaille henkireikiä ja tuovat virkistystä työelämän paineisiin sekä arjen harmauteen. Uuden lukukauden alku on aina merkkitapaus opisto-opiskelijan vuosikellossa ja postiluukusta kolahtava opinto-opas lähes bestsellerin veroinen lukukokemus.

Kuluneena syksynä opiston uskottavuus joutui kuitenkin todelliseen testiin, kun päättäjät haastoivat meidät mukaan kuntien taloustalkoisiin. Vilkasta keskustelua käytiin erityisesti siitä, mikä vapaan sivistystyön yhteiskunnallinen merkitys on tilanteessa, jossa jo perusopetuksen ja perusturvankin palvelut joutuvat menoleikkuriin.

Säästöihin siis taivuttiin, mutta mistä ja kenen rahoista? Kun valtio ja kurssilaiset kustantavat
jo tälläkin hetkellä opistotoiminnan kuluista leijonanosan, ei kuntien vuosimaksuksi jää kuin
kahdeksan euroa asukasta kohden. Kun tästä nyt tingitään, joudumme jo keväällä vähentämään opetustamme noin viisi prosenttia. Tämä puolestaan leikkaa suoraan valtion tuntiperusteista rahoitusta. Näin kuntien säästötavoite pakenee lähes tavoittamattomiin ja maksumiehen rooli jää entistä korostetummin opiskelijoille itselleen.

Budjettikarsinta luokin väistämättä paineita kurssimaksujen korotukseen syksylle 2015. Uhkakuva on toki vältettävissä, mikäli pystymme saamaan lisää opiskelijoita ja kurssipaikat maksimaaliseen käyttöön. Haastankin siksi kaikki opistomme opiskelijat värväämään vähintään yhden uuden kurssilaisen Pirkan opistoon. Kuntapäättäjille haaste lähtee tuplana.Matti Korolainen
rehtori