f

Luennot ja seminaarit    


Yleisluennot ovat kaikille avoimia, ajankohtaisiin teemoihin keskittyviä maksuttomia yleisötilaisuuksia, joihin ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon. Luennot (kopio)Luennot  ovat kestoltaan pääsääntöisesti 2-3 tuntia. Tapahtumapäivät, alkamisajat, kokoontumistilat ja aiheet esitellään kunkin tilaisuuden kuvauksessa. Katso mahdolliset päivitykset alla luentokohtaisista linkeistä.

Muutamia luentoja voi myös seurata kotikoneelta yleisimmillä internetin selainohjelmilla. Nämä verkkoluennot ovat katsottavissa myös mobiililaitteilla seuraavissa käyttöjärjestelmissä: Android versio 2.3.4 ja uudemmat. Apple IOS 6 ja uudemmat. Mikäli luento on seurattavissa verkossa, on siitä maininta luennon yhteydessä.

Lisätietoja:

Yhteiskunnalliset, terveys- ja kulttuuriluennot:                                                                                      koulutussuunnittelija Päivikki Koikkalainen, 040 133 4212

Kuvataideluennot: suunnittelijaopettaja Mikael Härkänen, 040 133 4216

etunimi.sukunimi@nokiankaupunki.fi


Sivun teos: Hanna-Kaisa Tammi                                        

                                                                                                                                        

LEMPÄÄLÄ

POSITIIVISTA POTKUA ELÄMÄÄN                          
Virta-kampus, Sirri, lk. D2088, Valkeakoskentie 19 
pe 12.1..2018 klo 18.30-20.00
FM, Life Coach Elina Akola
Miksi myönteinen ajattelu kannattaa?Miten positiivisuutta voi harjoitella? Kuinka kääntää menneisyyden vastoinkäymiset voimavaroiksi? Saat luennolta mukaasi tietoa, käytännön harjoituksia sekä omia oivalluksia oman hyvän arkipäiväsi tueksi. Positiivisuus ei ole tekopirteyttä, vaan jokainen voi oppia olemaan myönteisempi. Myönteisyys tekee hyvää niin henkiselle kuin fyysiselle terveydellesi! Katso päivitetyt tiedot tästä.

TULE TOIMEEN DIABETEKSEN KANSSA -LUENTOSARJA      
Virta-kampus, Virta-sali, lk. B1062, Valkeakoskentie 19 
ke 17.1.2018-4.4.2018 klo 18.00-19.30
Luentosarja diabeteksesta yhteistyössä Lempäälän-Vesilahden Diabetesyhdistyksen kanssa:
ke 17.1. klo 18-19.30 LT, ylilääkäri Pirjo Ilanne-Parikka, Diabetesliitto: Diabetes on ryhmä erilaisia sairauksia, joille on yhteistä kohonnut verensokeri. Monilla diabetes on osa laajempaa sairausrypästä. Yksilöllinen sairaus vaatii myös yksilöllistä hoitoa ja seurantaa. Tule kuulemaan diabeteksesta ja hyvän hoidon mahdollisuuksista.
ke 14.2. klo 18-19.30 Johtaja, LT Tommi Vasankari, UKK-instituutti: Diabetes ja elämäntavat: Miksi painonhallinta on niin tärkeää? Miten se onnistuu?
ke 4.4. klo 18-19.30: Johtaja, LT Tommi Vasankari, UKK-instituutti: Diabetes ja elämäntavat: Miksi liikunta on välttämätöntä?                                               Katso päivitetyt tiedot tästä.  Luentoja voi seurata myös etänä: http://kol.adobeconnect.com/piropverkkoluennot/                         

MIKSI JÄTTEIDEN LAJITTELU KANNATTAA?                            
Virta-kampus, Sirri, lk. D2088, Valkeakoskentie 19 
ti 6.3.2018 klo 18.00-19.30
Ympäristöasiantuntija Kristiina Suojakari
Luennolla selvitetään, mitä vaikutusta arjen valinnoillamme on luonnonvarojen säästämiseen ja jätekuorman pienentämiseen. Mitä materiaalitehokkuus ja kiertotalous tarkoittavat? Kuulet käytännön vinkkejä jätteiden uudelleen käytöstä, kierrättämisestä ja ympäristön kannalta keskeisistä arjen valinnoista. Katso päivitetyt tiedot tästä. 

LÄPIKUULTAVUUS - VÄRI, VALO VAI INSTALLAATIO* P/S                                                                                                                                           Lempoisten Virtkoulu, kuvataideluokka, 0-krs, Koulutie 8 
su 11.3.2018 klo 18.00-20.30
FM, taidehistorioitsija Minna Polus
Käsittelyaiheena on läpikuultavuus taideteoksessa. Esittelyssä on erilaisia taideteoksia kolmelta taiteilijalta: Ola Kolehmaiselta, Jaakko Niemelältä ja Soile Yli-Mäyryltä. Katso päivitetyt tiedot tästä.    

 

VESILAHTI

KUNTOSALIHARJOITTELUN MERKITYS KAIKENIKÄISILLE   
Vesilahden yläaste, auditorio Ateena 1. krs, Koulutie 2 
la 13.1.2018 klo 11.30-13
Personal trainer Riikka Mäki-Pasti
Lihaskuntoharjoittelua suositellaan kaikenikäisille ja kuntosaliharjoittelu sopii lähes jokaiselle. Mitä hyötyä kuntosaliharjoittelusta ja lihasten vahvistamisesta on? Kuinka paljon ja miten kuntosalilla pitäisi harjoitella? Miten kuntosaliharjoittelu auttaa painonhallinnassa? Tule kuuntelemaan, kysymään ja keskustelemaan kuntosaliharjoittelusta ja löydä uutta intoa punttitreeniin! Katso päivitetyt tiedot tästä.

TOPELIUS 200 VUOTTA                                             
Vesilahden yläaste, auditorio Ateena 1. krs, Koulutie 2 
su 14.1.2018 klo 18.00-19.00
FM, KM Tanja Hällstén-Huuki
Zachris (Sakari) Topelius syntyi 14.1.1818. Täsmälleen 200 vuotta myöhemmin nostamme esille romaanikirjailijan, runoilijan, virsisanoittajan ja toimittajan tuotannon helmiä ja pohdimme Topeliuksen vaikutusta suomalaisen identiteetin muodostumiseen. Luentoon sisältyy myös musiikillisia näytteitä Topeliuksen sanoituksista: Tanja Hällstén-Huukia (laulu) säestää Jussi Främling (piano). Katso päivitetyt tiedot tästä.


NOKIA 

AFASIA JA AIVOVERENKIERTOHÄIRIÖT                                    
Kerhola, lehteriluokka, Souranderintie 13 
ke 17.1.2018 klo 18.00-19.30
Puheterapeutti Krista Hoffström ja toimintaterapeutti Pirjo Laine
Ilm.  14.1.2018  mennessä
Afasialla tarkoitetaan kielellistä häiriötä, joka on seurausta aivojen vauriosta. Afasiaa aiheuttavat eniten aivoverenkiertohäiriöt (aivoinfarkti tai aivoverenvuoto). Afasian oireita ovat puheen tuottamisen, puheen ymmärtämisen, lukemisen ja/tai kirjoittamisen häiriöt. Luennolla tietoa afasiasta sekä siitä kuinka kohdata henkilö, jolla on afasia. Lisäksi tietoa aivoverenkiertohäiriöistä ja niiden riskitekijöistä, oireista sekä ennaltaehkäisystä. Tietoa myös afaattisille henkilöille suunnatusta Juttu-tupa -kurssista. Luento järjestetään yhteistyössä Aivoliiton kanssa. Huom! Tälle luennolle toivotaan ennakkoilmoittautumista 14.1. mennessä!  Katso päivitetyt tiedot tästä.

KUVALLINEN SEIKKAILU - HUGOT * P/S                                     
Opistoasema, neuvotteluhuone, lk. 210 2.krs, Nokianvaltatie 25 A 
su 28.1.2018 klo 18.00-20.30 
FM, taidehistorioitsija Minna Polus
Kaksi samaan aikaan elänyttä persoonaa ja taiteilijaa. Tutustutaan omintakeisen suomalaisten lempitaiteilija Hugo Simbergin ja kosmopoliitti, taistelumaalari ja taiteilija Hugo Backmanssonin teoksiin. Katso päivitetyt tiedot tästä. 

SÁMIÁVVU – SAAMELAISTEN JUHLAPÄIVÄ                              
Opistoasema, Viola-sali, lk. 308, 3. krs, Nokianvaltatie 25 A 
ti 6.2.2018 klo 18.30-19.15
HuK Aino Valovirta
Saamelaiset juhlivat kansallispäiväänsä 6. helmikuuta. Tule kuuntelemaan ja keskustelemaan pienistä ja suurista saamelaisuuteen ja saamen kieliin liittyvistä asioista. Katso päivitetyt tiedot tästä.

MINIMALISMI * P/S                                                      
Opistoasema, neuvotteluhuone, lk. 210 2.krs, Nokianvaltatie 25 A 
su 4.3.2018 klo 18.00-20.30
FM, kuvataiteilija AMK Mikko Snellman
Abstraktin taiteen äärimuoto 1960-luvulta alkaen merkitsi tiettyä esteettistä päätepistettä, mutta siten myös uuden alkua. Siitä syntyivät tilataide ja maataide. Minimalismilla on myös yhteyksiä Kaukoidän vanhaan taiteeseen. Katso päivitetyt tiedot tästä.

EI SAA RAVISTAA! KAIKKI TUNTEET OVAT SALLITTUJA                            
Kerhola, lehteriluokka, Souranderintie 13 
ke 7.3.2018 klo 18.00-19.30
Geronomi Erja Räty ja hanketyöntekijä Tiina Järvinen, Tampereen seudun omaishoitajat ry
EI SAA RAVISTAA," kaikki tunteet ovat sallittuja" -luento käsittelee lähisuhteissa syntyviä vaikeita, ahdistavia ja negatiivisia tunteita. Miten oppia tunnistamaan ne, ja käsittelemään niitä niin, etteivät ne muodostu ylivoimaisiksi, jolloin ne voivat johtaa jonkin tyyppiseen kaltoinkohteluun tai sen uhkaan. Luento järjestetään yhteistyössä Nokian omaishoidon verkoston kanssa. Katso päivitetyt tiedot tästä.

SUOMI JA SUOMALAISET VUONNA 1917 -PÄIVÄLUENTO                            
Kerhola, lehteriluokka, Souranderintie 13 
ti 13.3.2018 klo 14.00-15.30
FT Samu Nyström
Miltä Suomi näytti itsenäistymisen kynnyksellä? Entä mitä vallankumouksen, pulan, toivon ja vihan vuonna oikeasti tapahtui? Miksi itsenäistymistä seurasivat synkät sisällissodan kuukaudet ? Historiantutkija Samu Nyströmin luento tarjoaa monipuolisen kuvan maailmaan ja tapahtumiin, joiden seurauksena viime vuonna vietettyä itsenäisyyden juhlavuotta on seurannut kansalaissodan muistovuosi.Katso päivitetyt tiedot tästä.

PIDÄ HUOLI MUISTISTASI                                              
Kerhola, Polónin sali, Souranderintie 13
to 22.3.2018 klo 18.00-19.30
Geriatri, neurologi Sirpa Perttula, muistihoitaja Hilkka Isotalo sekä Seija Helminen Pirkanmaan muistiyhdistyksen Nokian paikallisosastosta
Miten muistista voi pitää huolta? Milloin on syytä mennä muistitutkimuksiin? Luentoillassa käsitellään muistisairauksien ennaltaehkäisyä, muistin heikkenemistä ja muistisairauksia sekä hyvän elämänlaadun ylläpitämistä muistin heiketessä. Luento järjestetään yhteistyössä Pirkanmaan muistiyhdistyksen Nokian paikallisosaston kanssa. Katso päivitetyt tiedot tästä.

JÄNNITYSKIRJALLISUUDEN ILTA
Opistoasema, Estradi, Nokianvaltatie 25 A  
ke 25.4.2018 klo 18.00-20.00
Kirjailija Tapani Bagge ja dramaturgi Sussa Lavonen 
Miten jännitys luodaan ja tunnelma tihennetään romaanin sivuilla, entä näyttämöllä?  Puheenvuoroja ja vuoropuhelua jännityksen ja jännitteiden luomisesta. Haastattelijana teatteriohjaaja Jarmo Skön. Katso päivitetyt tiedot tästä. 


PIRKKALA

TOPELIUS 200 VUOTTA                                                                  
Pirkkalan uusi lukio SILMU, Koulutie 6 B 
su 14.1.2018 klo 15.30-16.30
 FM, KM Tanja Hällstén-Huuki
Zachris (Sakari) Topelius syntyi 14.1.1818. Täsmälleen 200 vuotta myöhemmin nostamme esille romaanikirjailijan, runoilijan, virsisanoittajan ja toimittajan tuotannon helmiä ja pohdimme Topeliuksen vaikutusta suomalaisen identiteetin muodostumiseen. Luentoon sisältyy myös musiikillisia näytteitä Topeliuksen sanoituksista: Tanja Hällstén-Huukia (laulu) säestää Jussi Främling (piano). Katso päivitetyt tiedot tästä.  

POSITIIVISTA POTKUA ELÄKKEELLÄ                                                               
Pirkkalan pääkirjasto, Galleria 2, Suupantori 2 
Pe 12.1.2018 klo 12.30-15.00
FM, Life Coach Elina Akola
Olet 60+ tai eläkkeellä. Sinulla on aikaa elää. Miten teet sen myönteisesti? Saat luennolta mukaasi tietoa, käytännön harjoituksia sekä omia oivalluksia oman hyvän arkipäiväsi tueksi. Positiivisuus ei ole tekopirteyttä, vaan jokainen voi oppia olemaan myönteisempi. – Myönteisyys tekee hyvää niin henkiselle kuin fyysiselle terveydellesi! Katso päivitetyt tiedot tästä

VINKKEJÄ VIDEOKUVAAJILLE * P/S                                               
Pirkkalan pääkirjaston koulutustila, Suupantori 2 
to 18.1.2018 klo 18.00-19.30
Kuvataideopettaja Mikael Härkänen
Videon tarina koostuu tavallisesti eri otoksista, jotka liitetään toisiinsa editoimalla. Luento on tiivis paketti videon / elokuvan leikkaamisesta tavoitteena sujuva ja mielenkiintoinen kuvakerronta. Käsitellään elokuvakerronnan perusasioita, kuten huomiopiste, suojaviiva, kuvakoot jne. Luento toimii myös johdantona videoeditoinnin kurssille. Katso päivitetyt tiedot tästä.

PERSPEKTIIVIT * P/S                                                                       
Pirkkalan pääkirjaston koulutustila, Suupantori 2 
su 4.2.2018 klo 18.00-20.30
FM, taidehistorioitsija Minna Polus
Mitä erilaisia konkreettisia ja kuvainnollisia perspektiivejä on kuvataiteessa? Käsitellään aihetta erilaisista näkökulmista tutkimalla ja tulkitsemalla taideteoksia eri ajoilta. Katso päivitetyt tiedot tästä.

KERTOVA LIIKE, ELÄVÄ KUVA - PERFORMANSSITAITEESTA * P/S           
Pirkkalan pääkirjaston koulutustila, Suupantori 2 
su 11.2.2018 klo 18.00-20.30
FM, taidehistorioitsija Minna Polus
Liike ja ihmiskeho taiteen työvälineenä ja kuvauksen kohteena. Johdanto performanssiin taidemuotona. Katso päivitetyt tiedot tästä.

VUOSI 1918 TAMPEREEN SEUDULLA                                          
Pirkkalan pääkirjaston koulutustila, Suupantori 2 
ma 12.2.2018 klo 18.00-19.30
Historiantutkija, FT Tuomas Hoppu
Tampereella käytiin sisällissodan ratkaiseva taistelu 1918. Itse taistelun lisäksi kaupunki ja sen lähin ympäristö ehti kokea paljon: punaisen siviilivallan, punaisen ja valkoisen terrorin sekä vankileirien ajan. Luennolla valotetaan vuoden 1918 traagisia tapahtumia Tampereella ja lähiseudulla.
Luennolle voi osallistua myös etänä omalta laitteelta: http://kol.adobeconnect.com/piropverkkoluennot/  Katso päivitetyt tiedot tästä.  

MITÄ ON JOOGA?                                                                                                  
Pirkkalan pääkirjaston koulutustila, Suupantori 2 
to 22.2.2018 klo 18.00-19.30
Jooganopettaja Eeva-Liisa Riihitupa
Jooga kasvattaa jatkuvasti suosiotaan liikuntamuotona, mutta mihin sen juuret juontavat? Tule kuulemaan joogan historiasta, joogan perustasta (sutrat), joogaharjoituksesta tänä päivänä, ja joogaharjoituksen vaikutuksista. Luentoon sisältyy myös pienimuotoisia joogaharjoitteita. Katso päivitetyt tiedot tästä.

YMMÄRRÄ ITSEÄSI JA MUITA          
Pirkkalan pääkirjaston koulutustila, Suupantori 2 
to 22.3.2018 klo 18.00-20.30
KM, opinto-ohjaaja Juha Lahtinen
MBTI-analyysi (Myers-Briggs Type Indicator) on menetelmä, jonka avulla opimme paremmin ymmärtämään itseämme. Se auttaa tunnistamaan vahvuuksiamme sekä mahdollisia kehitystarpeitamme. MBTI auttaa tiedostamaan ja hyödyntämään erilaisuutta, jolla tuetaan yhteisöjen toimivuutta ja kehittämistä. Analyysin avulla pystyt myös paremmin ymmärtämään, mitkä tekijät aiheuttavat jännitteitä ja eripuraa eri vuorovaikutustilanteissa. Katso päivitetyt tiedot tästä.  

EINO LEINO JA ILMARI KIANTO ITSENÄISYYDEN ALKUTAISTELUISSA
Pirkkalan pääkirjaston koulutustila, Suupantori 2  
to 5.4.2018 klo 18.00-19.30
fil.tri, kirjailija, dosentti, professori emeritus Panu Rajala                                                                                                                                                          Monelle suomalaiselle kirjailijalle sisällissota 1918 oli suuri pettymys ja järkytys. Eino Leino ja Ilmari Kianto olivat kumpikin teoksillaan ja artikkeleillaan taistelleet itsenäisyyden puolesta – kun se viimein saavutettiin, heidän uskonsa kansaan romahti. Tätä vartenko oli uskottu, toivottu ja taisteltu? Heistä tuli valkoisen Suomen juhlarunoilijoita, heidän uskonsa kansan yhtenäisyyteen palaili mutta hitaasti.
Luennolle voi osallistua myös etänä omalta laitteelta:
http://kol.adobeconnect.com/piropverkkoluennot/ Katso päivitetyt tiedot tästä.    

MIKSI JÄTTEIDEN LAJITTELU KANNATTAA?                                                 
Pirkkalan pääkirjaston koulutustila, Suupantori 2 
ti 10.4.2018 klo 18.00-19.30
Ympäristöasiantuntija Kristiina Suojakari
Luennolla selvitetään, mitä vaikutusta arjen valinnoillamme on luonnonvarojen säästämiseen ja jätekuorman pienentämiseen. Mitä materiaalitehokkuus ja kiertotalous tarkoittavat? Kuulet käytännön vinkkejä jätteiden uudelleen käytöstä, kierrättämisestä ja ympäristön kannalta keskeisistä arjen valinnoista. Katso päivitetyt tiedot tästä.