f

Luennot ja seminaarit    


Yleisluennot ovat kaikille avoimia, ajankohtaisiin teemoihin keskittyviä maksuttomia yleisötilaisuuksia, joihin ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon. Luennot (kopio)Luennot  ovat kestoltaan pääsääntöisesti 2-3 tuntia. Tapahtumapäivät, alkamisajat, kokoontumistilat ja aiheet esitellään kunkin tilaisuuden kuvauksessa.

Muutamia luentoja voi myös seurata kotikoneelta yleisimmillä internetin selainohjelmilla. Nämä verkkoluennot ovat katsottavissa myös mobiililaitteilla seuraavissa käyttöjärjestelmissä: Android versio 2.3.4 ja uudemmat. Apple IOS 6 ja uudemmat. Mikäli luento on seurattavissa verkossa, on siitä maininta luennon yhteydessä.

Luentosarjaan sisältyy myös Lempäälässä järjestettävä Birgitta-seminaari, joka toteutetaan yhdessä Lempäälän kulttuuripalvelujen kanssa.


Lisätietoja:

Yhteiskunnalliset, terveys- ja kulttuuriluennot sekä Birgitta-seminaari:                                                13.8.2017 asti koulutussuunnittelija Eeva Järventausta, 040 133 4212,                                             14.8.2017 alkaen koulutussuunnittelija Päivikki Koikkalainen, 040 133 4212

Kuvataideluennot: suunnittelijaopettaja Mikael Härkänen, 040 133 4216

etunimi.sukunimi@nokiankaupunki.fi

Sivun teos: Hanna-Kaisa Tammi                                        

                                                                                                                                        

LEMPÄÄLÄ


VESILAHTI

VOI HYVIN! TERVEYTTÄ JA HYVINVOINTIA ARKEEN - LUENTOSARJA KOKONAISVALTAISESTA HYVINVOINNISTA KAIKENIKÄISILLE 

Vesilahden yläaste, auditorio Ateena 1. krs, Koulutie 2  


ti 26.9. klo 18.00–19.30 AJATTELE AIVOJASI -HUOLEHDI MUISTISTASI

Raita Lehtonen, Muistiohjaaja, geronomi AMK/muistihoitaja 

Miten muisti toimii ja mistä se koostuu? Miten muistia ja aivoterveyttä voi ylläpitää? Milloin on syytä huolestua? 


ti 24.10. klo 18.00–19.30 HYVINVOINTIA HYVÄSTÄ RUOASTA

Ninna Varjus, ETM ja restonomi 

Käytännöllistä tietoa hyvästä ravitsemuksesta ja siitä, miten löytää tasapainoinen tapa syödä vaihtuvien trendien viidakossa. Mistä tietää, mikä ravitsemustieto on tutkittua ja luetettavaa? Mitä tarvitaan hyvinvointiin ja mitä vaikutuksia hyvällä ravitsemuksella on? Tietoa ravintoaineista, ateriarytmistä, annoskoosta sekä kotiruoan ja valmisruoan eroista. 


ti 21.11. klo 18.00–19.30 VIRTAA TYÖELÄMÄÄN

Marika Enwald, FT 

Miten voit paremmin hallita työhön liittyvää kuormitusta ja stressiä? Pitkäaikainen altistuminen työperäiselle stressille ja haitalliselle kuormittumiselle aiheuttaa terveysongelmia. Luennolla esitellään tapoja, miten työelämässä kohdattavia fyysisiä, psyykkisiä ja sosiaalisia kuormitustekijöitä voi paremmin hallita. Minkälaisilla asenteilla, ajattelu- ja toimintatavoilla voi lisätä jaksamisen ja hallinnan kokemusta. Luennolla tutustutaan sekä kognitiivisiin, diskursiivisiin että toiminnallisiin keinoihin. 


NOKIA 


SINIVALKOINEN MAALAUKSISSA * P/S 

Opistoasema, neuvotteluhuone, lk. 210 2.krs, Nokianvaltatie 25 A  

su 29.10.2017 klo 18.00–20.30

FM, taidehistorioitsija Minna Polus

Kymmenen erilaista sinivalkoiseen liittyvää maalausta itsenäisyyden eri vuosikymmeniltä. Teoksiin ja taiteilijoihin tutustumisen lisäksi keskiössä on väri ja sen vaikutukset teoksen äärellä. Taiteen perusopetuksen opiskelijoilta toivotaan ennakkoilmoittautumista. Opintopisteet 0,1. Luento on osa Pirkan opiston Suomi 100 -luentosarjaa.


AISTIMATKA SUOMALAISEEN RUOKAKULTTUURIIN 

Kerhola, Polónin sali, Souranderintie 13 

to 9.11.2017 klo 18.00–19.30

Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntija Outi Penttilä

Lähde kokemaan suomalaista ruokakulttuuria tarinoiden ja aistien avulla! Luento suomalaisesta ruokakulttuurista kuvin ja tarinoin. Luennon jälkeen tutustumispisteet, joissa pääsee tutustumaan maistellen, kokeillen ja haistellen ruokakulttuurimme eri osa-alueisiin. Jaossa myös ruokaohjekortteja. Luento on osa Pirkan opiston Suomi 100 -luentosarjaa. 


RAAKKU, KYNÄJALAVA JA PALOSIRKKA - NOKIAN UHANALAISET LAJIT

Kerhola, lehteriluokka, Souranderintie 13  

to 16.11.2017 klo 18.00–20.15

Luontokartoittaja Kaija Helle

Luennolla esitellään kunnan uhanalaista ja taantuvaa lajistoa ja niiden elinympäristöjä. Raakku on säilynyt kuin ihmeen kaupalla jääkauden ajoista näihin päiviin ja palosirkat viihtyvät paahteen polttamilla rinteillä. Kynäjalaville kelpaavat vain Kokemäenjoen ravinteiset rannat.  Luennolla avataan lajien elinympäristöjä sekä taantumiseen liittyviä uhkia ja säilymisen mahdollisuuksia. Yhteistyössä Nokian luonto ry:n kanssa 


PIRKKALALAPS´ SUOMEN! LASTENKIRJALLISUUS OTTAA KANTAA JA PEILAA AIKAANSA

Pirkkalan pääkirjaston koulutustila, Suupantori 2  

ti 10.10.2017 klo 18.00–19.30

Tietokirjailija, tutkija ja vapaa kirjallisuuskriitikko Päivi Heikkilä-Halttunen

Luento luotaa suomalaista lastenkirjallisuutta sadan vuoden ajalta. Sotavuosina kuvakirjatkin olivat avoimesti propagandistisia. Sodan jälkeen lastenkirjan lapsesta tuli selviytymisen ja paremman tulevaisuuden vertauskuva. Ja jos haluat tietää, kuinka satavuotias Suomi voi 2000-luvulla, niin ensimmäiset muutoksen signaalit näkyvät takuuvarmasti nimenomaan lastenkirjoissa. Luennolle voi osallistua myös etänä omalta laitteelta: http://kol.adobeconnect.com/piropverkkoluennot/   Luento on osa Pirkan opiston Suomi 100 -luentosarjaa


EINO LEINO ITSENÄISYYDEN KYNNYKSELLÄ

Pirkkalan pääkirjaston koulutustila, Suupantori 2  

to 23.11.2017 klo 18.00–19.30

FT, kirjailija, dosentti, professori emeritus Panu Rajala

Eino Leinon elämän suuri tavoite oli Suomen itsenäisyys, sitä kohti hän taisteli runoillaan, sanomalehtikirjoituksillaan ja näytelmillään. Kun itsenäisyys viimein koitti, runoilija joutui piileskelemään henkensä kaupalla Helsingissä. Mitä hänelle, mitä maalle oli tapahtunut? Luennolle voi osallistua myös etänä omalta laitteelta: http://kol.adobeconnect.com/piropverkkoluennot/   Luento on osa Pirkan opiston Suomi 100 -luentosarjaa.